Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

06. 04. 2024. 18:16 0

Letovanje se bliži: Velika poskupljenja, male povlastice

Letovanje 2024. godine donosi brojne promene za građane Srbije željne putovanja i odmora. Svi oni koji planiraju letovanje ove godine u zemljama poput Grčke, Hrvatske i Crne Gore treba da budu spremni na značajno veće troškove, s obzirom na to da se očekuje da će cene aranžmana i smeštaj biti veće za čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rast cena je posledica globalnih ekonomskih promena, povećane potražnje i skoka cena energenata, koji zajedno doprinose opštem poskupljenju turističkih usluga.

Velike promene u Grčkoj

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić nedavno je izjavio da su ove godine boravišne takse u Grčkoj poskupele, kao i da će važiti nova pravila na plažama kada je reč o prostoru za peškire, ležaljke i suncobrane.

- Najjeftinija ostaje taksa za boravak u apartmanima, koja je do sada bila 50 centi po danu po jednom apartmanu. Bila je dakle pet evra za 10 dana, a sada je evro i po dnevno, znači 15 evra za 10 dana - rekao je Seničić i dodao šta se menja kad su plažeu pitanju.

- Na plažama u posebnim celinama, takozvanim 'ekološkim natur' sredinama, a ima ih i na severu Grčke gde boravi najviše naših ljudi, samo 30 odsto površine može biti zauzeto nekim objektima, a 70 odsto će biti dostupno svima - izjavio je Aleksandar Seničić.

Na nedavno održanom Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, načelnik uprave za turizam Grčke Miltijadis Nikolau podelio je za B92.net optimistična očekivanja za predstojeću letnju sezonu, uprkos izazovima koje donosi globalna inflacija.

Ove godine Grčka očekuje rekordan broj od 35 miliona turista iz čitavog sveta, a među njima će Srbi, kako je istakao Miltijadis, biti najbrojniji. Cene turističkih aranžmana za Grčku su, prema rečima načelnika uprave za turizam Grčke, ove godine više za 20-30 odsto u odnosu na prethodne.

Olakšice za sve građane Srbije

Međutim, stižu i dobre vesti koje će olakšati planiranje putovanja za građane Srbije. Od ovog leta, putnicima iz Srbije neće više biti potrebni posebni tagovi za naplatu putarine za popularne destinacije kao što su Grčka, Crna Gora i Hrvatska i BiH. Uveden je zajednički tag sistem koji će omogućiti prolazak kroz naplatne stanice bez zastoja i nepotrebnog čekanja, obećavajući brži i efikasniji prelazak granica.

Jedinstven sistem naplate putarine s Grčkom biće u funkciji od 1. juna, s Crnom Gorom već od 15. aprila, a s Hrvatskom od 15. maja.

Još jedna značajna promena tiče se putnog osiguranja. Građani Srbije koji putuju u određene zemlje više neće morati da brinu o dodatnim troškovima za putno osiguranje. Ova olakšica dolazi kao deo šireg sporazuma sa zemljama destinacijama, čime se eliminišu prethodno obavezne polise koje su putnici morali posebno da plaćaju.

U Crnu Goru, Hrvatsku, Bugarsku, Tursku, Tunis ili Italiju na letovanje ili kakav drugi put možete otići i bez troškova za putno osiguranje. Ova mera će smanjiti ukupne troškove putovanja, omogućavajući turistima da uštede novac koji mogu iskoristiti na druge načine tokom odmora.

Dok se povećanje cene letovanja može videti kao izazov za budžete mnogih putnika, uvođenje zajedničkog taga za putarine i ukidanje dodatnih troškova za putno osiguranje u određenim zemljama svakako su pozitivne promene koje će olakšati planiranje i realizaciju letnjih putovanja.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati