Slobodno vreme

Direktno.rs

05. 04. 2024. 15:15 11

"Srbi, Hrvati i Bosanci su isto": Profesor zapalio mreže (VIDEO)

Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno isti narod, rekao je dr Roj Kasagranda sa teksaškog koledža u Ostinu, a taj snimak ovih dana odjekuje po društvenim mrežama.

- Bosanci, Hrvati i Srbi su potpuno isti narod - tvrdi dr Roj Kasagranda, profesor političkih nauka u insertu s jednog od njegovih predavanja u kojem ispituje uzrok ratova.

On navodi nekoliko argumenata.

- Govore potpuno istim jezikom. Postoje neke regionalne dijalektičke razlike, ali to je potpuno isti jezik. Nemački ima više varijacija nego što ta tri jezika imaju jedan od drugog - ističe Kasagranda i nastavlja sa sličnostima.

- Oni izgledaju isto. Genetski su isti, ne možete ih razlikovati. Kulturološki su isti. Živeli su zajedno, iako je u Bosni bilo više muslimana, u Srbiji je, pored Srba, bilo muslimana, a u Bosni je bilo Srba. Bili su pomešani. Bili su bukvalno komšije. Nije bilo srpskog ili bosanskog dela grada, potpuno su bili izmešani. Deca su išla zajedno u školu, zajedno su kupovali u istim prodavnicama. Jedina razlika je bila njihova vera - naglasio je, sugerišući da je upravo ta razlika ključna za rascep.

- Srbija je uglavnom pravoslavna. Bosna je uglavnom muslimanska, iako je imala ogromno katoličko i ogromno srpsko pravoslavno stanovništvo. A Hrvatska, koju je Austro-Ugarska ranija anektirala, bila je katolička. Srbi su sebe videli kao produžetak panslovenske države. O Rusiji su mislili kao o svom prijatelju, kao o velikom bratu. Dok su Hrvati, pošto su bili katolici, više gledali prema Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj ili Italiji. Oni su imali malo drugačiji uticaj. A Bosanci su, naravno, gledali prema Turskoj jer su muslimani - objasnio je profesor.

Snimak je na Tiktoku izazvao buru, prvenstveno zbog komentara ljudi iz država o kojima govori. Mnogi ga optužuju da ne zna o čemu govori, izlažu svoja viđenja i suočavaju svoje istine, ali ima i onih koji smatraju da „zaista jesmo isti samo ne želimo da priznamo“. Naravno, na to se nadovezuju oni koji se oštro ne slažu…

"Brat je upravo započeo novi balkanski rat", našalio se neko.

Predavanje dr Roja Kasagrande o Drugom svetskom ratu je nedavno podeljeno na Youtube profilu Ostin škole, a u njemu se, između ostalog, osvrće i na svoj boravak u Sarajevo u koje se, kako kaže, "ludo zaljubio".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 11

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati