Slobodno vreme

[ Izvor: Telegraf.rs ]

01. 04. 2024. 16:38 1

Vozači, oprez: Dobro proverite kakve su vam letnje gume

Sa dolaskom proleća, vozači u Srbiji mogu preći na letnje gume, ali treba proveriti nekoliko ključnih stvari.

Kako sezona hladnijeg vremena jenjava, dolazi do promena u pravilima koja se tiču vozača širom Srbije, posebno u vezi sa upotrebom zimskih guma. U skladu sa zakonom, od 1. aprila više nije obavezno imati zimske gume na vozilima, što označava prelazak na letnju sezonu vožnje.

Zakon jasno definiše da su zimske gume obavezne od 1. novembra do 1. aprila, pod uslovom da vremenski uslovi zahtevaju takvu vrstu opreme, uključujući sneg, led ili poledicu na kolovozu.

Iako prelazak na letnje gume nije zakonski obavezan, to se svakako preporučuje zbog više razloga. Zimske gume dizajnirane su tako da pružaju bolje performanse pri niskim temperaturama i na snegom pokrivenim ili zaleđenim putevima. Međutim, vožnja sa zimskim gumama na suvim i toplijim putevima može dovesti do brže potrošnje guma, smanjene efikasnosti goriva i produženog kočionog puta.

Prema preporukama, dubina šare na pneumaticima treba da bude najmanje 4 milimetra. Ovo je važan bezbednosni aspekt, jer pneumatici sa nedovoljno dubokim šarama ne mogu adekvatno da disperguju vodu sa puta, što povećava rizik od akvaplaninga.

Stoga, pri prelasku na letnje gume, svakako proverite njihovo stanje i dubinu šare.

Vozačima se savetuje da redovno proveravaju stanje svojih guma, bez obzira na sezonske promene. Pravilna briga o pneumaticima i njihova zamena kada je to potrebno ključni su za bezbednu vožnju. Takođe, iako zimske gume više nisu obavezne, važno je biti spreman na iznenadne promene vremena, posebno u planinskim predelima gde se vremenski uslovi brzo mogu promeniti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati