Slobodno vreme

Direktno.rs

08. 02. 2024. 11:40 0

5 znakova da prepoznajete mentalne igre i manipulacije

Neki od nas su bolji u uočavanju manipulativnog ponašanja. Možemo da odvojimo manipulatore od žrtava tako što ćemo primetiti određene obrasce ponašanja, igre reči i manipulativne taktike koje koriste.

Koliko dobro možete uočiti manipulatora koji pokušava da vas iskoristi? Sledeći znaci pokazuju da ste izuzetno pronicljivi i da možete vrlo brzo i lako da prepoznate prevaranta.

Znate mnogo o taktici manipulacije

U svakoj borbi, prvi korak je jednostavan, upoznajte svog protivnika. Poznavanje uobičajenih taktika manipulacije i psiholoških strategija omogućava vam dublje razumevanje i lakše prepoznavanje njihove upotrebe. Poznate taktike manipulacije kao što su izigravanje žrtve, emocionalna ucena, laskanje, igra reči, itd. Ne padate ni na jedno od ovih, jer znate kako funkcionišu.

Izuzetno ste svesni neverbalne komunikacije

Takođe imate visoku svest o neverbalnoj komunikaciji. Ne čujete samo reči koje neko govori. Takođe ste izuzetno osetljivi na neverbalne znakove kao što su izrazi lica, gestovi i držanje tela. Svi ovi znaci mogu otkriti suptilne znake manipulacije.

Kada su u pitanju interakcije na mreži ili telefonom, takođe ste veoma svesni tona glasa, izbora reči i manira koji signalizuje opasnost. Niste paranoični, samo ste izuzetno svesni.

Pažljivo i kritički slušate

Aktivni ste slušatelj. Možete da čitate između redova i možete da razumete ono neizrečeno i implicirano. Pažljivo obraćate pažnju ne samo na ono što se kaže, već i na način na koji se kaže, identifikujući neujednačenosti ili pokušaje obmane.

Verujete i razumete svoju intuiciju

Verujete svojim instinktima i imate jak osećaj kada nešto u razgovoru ili situaciji izgleda neobično ili manipulativno. Poštujete svoje emocije i osećanja prema ljudima, mestima i situacijama. Možda niste nužno izuzetno osetljiva osoba, ali ste osetljivo prilagođeni onome što se dešava oko vas. Znate da je obično bolje slušati svoje srce kada vam ono kaže da pritisnete kočnicu.

Učite iz iskustva i grešaka

Možete da se oslonite na prošla iskustva i da učite iz njih. Svi ponekad grešimo, ali vi ste naučili lekciju i nećete to ponoviti. Možda ste verovali u posao koji se činio idealnim, ali se ispostavilo da je to noćna mora, koju nikada nećete ponoviti.

Svakim danom postajete iskusniji i mudriji. Neprestano poboljšavate svoju sposobnost prepoznavanja manipulativnog ponašanja tokom vremena.

Prepoznavanje sumnjivih i čudnih stvari

Svi gore navedeni znaci pokazuju da imate natprosečnu sposobnost da prepoznate sumnjivo i neobično ponašanje. Ne upuštate se lako u manipulativne igre, a ako neko pokuša da vas prevari ili laže, nećete se baš najbolje provesti.

Za one od nas koji još uvek usavršavamo svoju sposobnost da uočimo sumnjivo i manipulativno ponašanje, gore navedeni znaci takođe mogu biti od pomoći. Razvijanje ovih veština može biti dragocena prednost u navigaciji u društvenim interakcijama i odnosima, pomažući vam da ostanete svesni i otporni na manipulaciju.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati