Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

26. 11. 2023. 12:24 0

Od kog uzrasta dete da gleda multimedijalni sadržaj?

Veliki deo razvoja mozga bebe se dešava u prve 2 godine života. Zato je izrazito važno da bebe i mala deca istražuju svoje okruženje i iskuse mnoge prizore, zvukove, ukuse i teksture. Interakcija i igranje sa drugima pomaže deci da uče o svetu oko sebe.

Baš iz tog razloga stručnjaci preporučuju ograničavanje vremena koje bebe i mala deca provode ispred ekrana. To je dobar savet - ali u današnjem svetu može biti teško držati bebe i malu decu podalje od televizora, tableta, računara, pametnih telefona i sistema za igre koje će videti.

Američka akademija za pedijatriju (AAP) preporučuje da bebe mlađe od 18 meseci uopšte nemaju kontakt sa ekranom bilo kog tehnološkog uređaja. Izuzetak od ovog pravila je video ćaskanje sa bakom i dedom ili drugim članovima porodice i prijateljima, što se smatra kvalitetnim vremenom u interakciji sa drugim ljudima.

Od druge i treće godine, u redu je da deca provode do jedan sat dnevno gledajući visokokvalitetne obrazovne programe.

Istražite igre i aplikacije pre nego što ih nabavite za svoje dete. Hiljade aplikacija i igara tvrde da su obrazovno potkovane, ali to ipak nisu. Pretražujte na mreži da vidite koje od njih vaspitači i lekari smatraju najboljima.

Takođe, ohrabrite svoje dete da bude fizički aktivno svaki dan. Isključite uređaje tokom obroka i najmanje jedan sat pre spavanja.

Ne ostavljajte ekrane uključene u pozadini i isključite telefon kada ste sa detetom. Ovo može odvratiti pažnju od vaših interakcija i igre deteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Tuđa ruka svrab ne češe

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati