Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 10. 2023. 16:19 0

Jedna ljudska 7 psećih godina: Koliko je star vaš pas?

Matematika računanja psećih godina je popularan koncept, koji sugeriše da vaš pas brzo stari sa sedam godina u poređenju sa našim.

Zastupljeno je mišljenje da svaka svaka godina u životu psa odgovara uzrastu sedam ljudskih godina. Međutim, stvarnost je mnogo kompleksnija.

Brzina razvoja pasa razlikuje se od ljudi, a veličina i rasa psa igraju značajnu ulogu u njihovom životnom veku.

Ljudi dostižu svoju zrelost za 18 godina, dok štenci ostaju štenci samo šest do devet meseci (u zavisnosti od veličine i rase). Period puberteta kod pasa obično traje od šest meseci do godinu dana, što se može smatrati njihovim tinejdžerskim fazama. Zatim dolazi period mladih odraslih pasa, koji traje od tri do četiri godine.

Američko udruženje "Bolnica za kućne ljubimce" smatra da se poslednjih 25 procenata psećeg života može smatrati starošću. Pretpostavlja se da se dešava oko sedme godine, mada varira u zavisnosti od rase (između pet i deset godina).

Različite rase pasa ili mešavine rasa imaju različite životne vekove.

Nedavno istraživanje koje je obuhvatilo skoro 2 miliona pasa kod više od 1.000 veterinarskih klinika u SAD-u pokazalo je da je očekivani životni vek psa pri rođenju 12,69 godina.

Ovo je nešto više od ranijeg istraživanja u Velikoj Britaniji koje je iznosilo 11,23 godina, a niže od drugog istraživanja u SAD-u koje je pokazalo da iznosi 15,4 godine, prenosi Citymagazine.rs

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati