Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji/K1info.rs ]

14. 10. 2023. 07:00 0

Golmani vide svet potpuno DRUGAČIJE od ostalih

Testovi i analize stručnjaka sa Gradskog univerziteta u Dablinu pokazali da golmani obrađuju podatke na drugačiji način od nas.

Fudbalski golmani potpuno se razlikuju od ostalih igrača svog tima na terenu - moraju da skaču, hvataju loptu i donose odluke mnogo brže od svih ostalih fudbalera. Upravo zbog toga naučnici su rešili da prouče kako oni razmišljaju i otkrili su da golmani svet vide potpuno drugačije od ostalih, piše EurekAlert.

- Za razliku od svih ostalih fudbalera, golmani moraju da donose hiljade veoma brzih odluka zasnovanih na ograničenim ili nepotpunim senzornim informacijama. To nas je dovelo do toga da pretpostavimo da golmani imaju pojačan kapacitet obrade informacija koje stižu iz različitih čula, a ta hipoteza je potvrđena našim rezultatima - rekao je Majkl Kvin, prvi autor studije i naučnik sa Gradskog univerziteta u Dablinu.

Kvin je i sam bio profesionalni golman, a sin je bivšeg irskog reprezentativca Najala Kvina.

- Iako je mnogim fudbalerima i ljubiteljima fudbala širom sveta poznato da su golmani drugačiji od ostalih, ova studija je prvi put da je dat naučni dokaz za to - rekao je Dejvid Mekgavern, glavni autor studije, takođe sa Gradskog univerziteta u Dablinu.

Zahvaljujući profesionalnom iskustvu, Kvin je imao osećaj da golmani doživljvaju svet na jedinstven način, pa je želeo da to testira. Da bi to uradili, njegovi saradnici i on su u sve uključili 60 dobrovoljaca, među kojima su bili profesionalni golmani, profesionalni napadači, kao i kontrolni učesnici koji se ne bave fudbalom. Oni su odlučili da posmatraju razliku u vremenu koje je potrebno signalima različitih čula da se integrišu.

U svakom testiranju, učesnicima su predstavljene jedna ili dve slike na ekranu u vidu bljeska. One su mogle da budu prikazane bez dodatnog signala, uz jedan signal i dva signala. U testovima, jedan bljesak i dva signala najčešće su dovodila do toga da učesnici misle da su se dogodila dva bljeska.

Ova greška ukazuje na to da se spajaju vizuelni i audio stimulansi. Shvatanje greške kod golmana se dešavalo značajno brže nego kod napadača i ljudi koji ne igraju fudbal, što je ukazalo na preciznije procese koji obrađuju vizuelne i audio stimulanse.

Testovi su pokazali još jednu razliku. Golmani se nisu mnogo obazirali na interakciju signala, što sugeriše da su imali veću sposobnost da razdvoje signale koje im šalju različita čula.

- Verujemo da ove razlike dolaze od idiosinkratične prirode pozicije golmana, koja stavlja akcenat na njegovu sposobnost da donosi brze odluke, često na osnovu parcijalnih i nepotpunih senzornih informacija - navodi se u studiji objavljenoj u žurnalu Current Biology.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati