Slobodno vreme

Direktno.rs

22. 04. 2023. 07:00 2

4 najugroženije profesije veštačkom inteligencijom

Izvršni direktor Gugla i Alfabeta, Sundar Pičai, rekao je da će "svaki proizvod svake kompanije" biti pod uticajem brzog razvoja veštačke inteligencije, upozoravajući da društvo treba da se pripremi za tehnologije poput onih koje su već lansirane.

U intervjuu za CBS-ov format "60 minuta", emitovanom nedavno, voditelj Skot Pelej je isprobao nekoliko Guglovih projekata veštačke inteligencije i rekao da je "zanemeo", te da oseća kako je to "uznemirujuće".

Tu, pre svega, misli na Guglov četbot Bard, koji važi za human-like proizvod, što znači da ima sposobnost da maltene "oponaša" ljudsko ponašanje.

- Moramo da se prilagodimo kao društvo za to - rekao je Pičai u intervjuu, dodajući da će poslovi koje bi poremetila veštačka inteligencija uključivati tzv. "radnike znanja", a to su pisci (novinari, kopirajteri), računovođe, arhitekte i - ironično - softverski inženjeri.

- Na primer, ako ste radiolog i ako u odnosu na sada razmišljate pet do 10 godina unapred, imaćete uz sebe "saradnika" iz domena veštačke inteligencije. Dođete ujutru i, recimo, imate sto stvari koje treba da prođete, pa će vam značiti da vam jasno piše: "Ovo su hitni slučajevi koje prvo morate da pogledate".

Upozoravajući na posledice veštačke inteligencije, šef američke gigantske kompanije je rekao da će obim problema vezanih za dezinformacije i lažne vesti i slike - biti "mnogo veći", dodajući da bi to "moglo da nanese štetu".

Prošlog meseca, CNBC je izvestio da je Pičai interno rekao zaposlenima kako uspeh njegovog novopokrenutog programa Bard sada zavisi od javnog testiranja, dodajući da će "stvari krenuti naopako". Gugl je prošlog meseca lansirao svoj četbot Bard kao eksperimentalni proizvod za javnost.

Ipak, svakako da taj softver nije jedina "ajkula" u moru. Kako je Pelej i istakao u intervjuu, pritisak konkurencije među divovima kao što je Gugl i startapima za koje nikada niste čuli - gura čovečanstvo u budućnost, bilo ono spremno ili ne.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati