Slobodno vreme

Direktno.rs

20. 03. 2023. 17:29 0

Si Đinping oženjen pevačicom: Neobičan život

Kineski predsednik Si Đinping boravi u poseti Rusiji, što je izazvalo pažnju velikog broja ljudi. Sve oči sveta uprte su u Moskvu gde se Si sastaje sa Vladimirom Putinom. Otkako je došao na vlast Si Đinping, važi za jednog od najmoćnijih i najzagonetnijih ljudi na svetu.

Od 15. godine živeo je zapravo dva života. U prvom mu je otac bio heroj komunističke revolucije, pa je Si najraniju mladost proveo kao crveni carević i uživao u svim blagodetima privilegovanog odrastanja. Sve to je uništio sve paranoidniji građanski rat, koji je osvetoljubivi predsednik Mao 1960-tih pokrenuo protiv partijske elite. Sijev otac je završio u zatvoru, a porodica je trpela poniženja, kada je i jedna od sestara umrla.

Sijev školski drug tvrdi da su on i Si bili "najcrnji" u razredu i da su ih užasno maltretirali. Prema pisanju "Njujork tajmsa", Sijeva starija sestra, nije mogla da izdrži taj pritisak, zbog čega je i počinila samoubistvo. Pripadnici Crvene garde progonili su Sija, pretili su da će ga ubiti i javno ga osramotiti.

Kada se Si ponovo sreo sa ocem 1972. godine, otac nije mogao da ga prepozna. Preživeo je strašna mučenja i saslušavanja, bio je slomljen i dezorijentisan posle višegodišnjeg života u izolaciji. Međutim, otkrili su, da imaju nešto zajedničko - obojica su pušili.

Taj susret je detaljno opisan u knjizi o njegovom ocu, gde je Si naveo da je pušio zbog depresije i teškog života.

Bio je oženjen dva puta, 1980-ih se venčao sa Ke Linging, ćerkom diplomata Ke Huaa, ambasadora NR Kine u Londonu. Ali su se posle nekoliko godina braka razveli.

Potom se 1987. oženio za poznatu pevačicu Peng Ljuan s kojom ima ćerku Si Mingze, koja trenutno pod pseudonimom studira na Harvardu.

Si Đinping je, pre nego što je postao šef partije i države, godinama učestvovao u radu lokalnih vlasti u provincijama Hebej, Fuđan i Džeđang, kao i u Šangaju. Zahvaljujući stečenom iskustvu u upravljanju velikim kineskim oblastima i svom radu u Centralnoj vojnoj komisiji, i pre nego što je seo u najvažniju državnu fotelju, stekao je potreban autoritet i viziju.Nacionalni narodni kongres izabrao ga je, 14. marta 2013. godine za novog predsednika Kine.Si Đinping obnovio je i ubrzao realizaciju ključnog geostrateškog cilja "azijskog džina" – izgradnju novog Pojasa i puta svile, koji bi omogućio povezanost Kine sa zapadom Evrope i potencijalno spojio ogromno evroazijsko tržište, od Pacifika pa sve do Baltičkog mora. Kineski šef države daleko robustnije od svojih prethodnika vodi i spoljnu politiku i nastavio je da širi kineski uticaj na Bliskom istoku, u Africi, kao i u Latinskoj Americi, unapređujući pritom ekonomsku i privrednu saradnju.

Godine 2018. je izmenom ustava ukinut ograničeni mandat na mestu predsednika, čime je Si Đinpingu otvorena mogućnost doživotnog predsednika i posle 2023.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati