Slobodno vreme

[ Izvor: Still ]

30. 11. 2022. 15:43 9

Profesor s Bogoslovije: Kad je reč o postu-budite dobri

"Nije vredna nijedna civilizacija koja fizičko zdravlje stavlja na pijedestal. Treba dati prednost duhovnosti, uravnoteženosti, harmoničnosti, radosti, ljubavi i pažnji. Poznat nam je čovek koji je bio vegetarijanac, nije pušio, pio, ni jeo meso. Zvao se Adolf Hitler," priča profesor Radenković o postu i veri.

Profesor Goran Radenković govorio je za Still. On predaje predmete Sveto pismo Starog zaveta, Istoriju filozofije, Psihologiju kulture i Istoriju religija. Čovek velike erudicije i savremenik mnogih važnih ličnosti kod nas i u svetu, profesor smatra da se tokom budućih novogodišnjih i božićnih praznika najviše treba posvetiti deci.

*Počeo je veliki božićni post. Da li post narušava imunitet?

- Postite i ne brinite. Imamo takvo izobilje hrane da posne namirnice uopšte ne škode imunitetu. Imamo voće, povrće, ribu... Sve je to zdravo i ukusno. Uz suplemente, naravno da treba držati post. Nije vredna nijedna civilizacija koja fizičko zdravlje stavlja na pijedestal. Treba dati prednost duhovnosti, uravnoteženosti, harmonićnosti, radosti, ljubavi i pažnji. Poznat nam je čovek koji je bio vegetarijanac, nije pušio, pio, ni jeo meso. Zvao se Adolf Hitler.

*Kojih božićnih običaja naš čovek treba da se drži?

- Neka svako poštuje one običaje na koje je navikao ili nasledio. Ali, u porodici izuzetna pažnja mora da bude posvećena detetu, uz duboko poštovanje detetovog ličnog dostojanstva. Tolstoj je govorio da od umetničkih slika najviše voli dečje crteže. Na jevrejskom se praznik kaže "šakak", što znači igra. I Dostojevski je pisao: "Kad bi mogao sa bogom da se igraš, dete, to bi bilo najdivnije". Znate, mi smrtno ozbiljno, nekako inkvizitorski doživljavamo religiju. U skladu između obaveza i prava čoveka, religija pomaže tako da istakne prave ljudske vrednosti, od kojih je na prvom mestu dobrota. Budite dobri i obredićete sve običaje.

*Šta bi na našoj božićnoj trpezi trebalo da se nađe za telo, a šta za dušu?

- Badnjak, lepo umešen hleb, ili kupljen, jedna sveća koja daje svečani ton, a jela mogu da budu i skromna. Ako čovek nema, neka ne ide preko svojih mogućnosti. Ali, postoji nešto jako važno: da se božićna trpeza ukrasi. Ta trpeza mora da bude aristokratska, u estetskom smislu. Neka je skromna i siromašna, kod siromašnih ljudi, ali neka bude bogata duhom i lepotom. Čovek je kreativno biće.

*Za Božić se obično prejedemo. Treba li biti umeren?

- Saveti ovde ne pomažu. Kada je umerenost u pitanju, uvek se setim jedne gotovo anegdote. Blaženopočivši patrijarh Pavle je malo jeo, kao ptičica. Dugo je u frižideru čuvao neki sir, a onda ga je dao svom trpezaru. Ovaj samo što nije umro od trovanja. I tako su partijarhu rekli: "Vaša Svetosti, do sada su trpezari trovali patrijarhe i pape, Vi ste prvi patrijarh koji je otrovao trpezara". Neko je štedljiv, neko nije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 9

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati