Slobodno vreme

Direktno.rs

15. 11. 2022. 18:00 6

Vladika Grigorije: Pred Bogom važniji muškarac ili žena?

Vladika Grigorije, episkop diseldorfski i cele Nemačke, neretko vernicima odgovara na večita pitanja iz pravoslavlja putem društvenih mreža, te daje odgovore na najveće nedoumice o našoj veri.

Vladika je ovaj put dao jasan odgovor na pitanje o ravnopravnosti žena i muškaraca u crkvi. On nedvosmisleno kaže da su muškarac i žena jednaki pred Bogom.

– Niko nije u prednosti i znam da se nekima možda ovaj odgovor neće svideti. Nejednakost pred Bogom nije moguća. Znam da ova diskriminacija prema ženama ima svoje poreklo u istoriji, društvu, pa i u crkvi. Moraju i jesu ravnopravni pred Bogom – rekao je Grigorije.

– Znam da će se mnogi od vas zapitati zašto se – ako su već žene i muškarci ravnopravni u crkvi – žene ne rukopolažu u sveštenički čin?

Biti hrišćanin znači pripadati, kako apostol Petar kaže, carskom ili svetom sveštenstvu, koje prinosi žrtve duhovne kroz Isusa Hrista (1 Pt 2.9; 5).

Drugim rečima, ovaj sveštenički čin imaju svi članovi crkve, svi kršteni, ne samo oni koji su rukopoloženi za naročito službu, a koje danas greškom isključivo zovemo sveštenicima.

I te kako sam svestan da su žene vekovima unazad bile obespravljene, ali pred Gospodom – i to je važno da čuju svi oni koji misle suprotno – žene stoje u istoj ravni s muškarcima – napisao je vladika na objavi ispod Instagram snimka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 6

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati