Slobodno vreme

Direktno.rs

18. 10. 2022. 11:57 7

"Zapanjujuće ružan": Stranci porede Beograd i Zagreb

Na forumu "Kvora" često mogu da se pronađu pitanja vezana za život u Srbiji i naše običaje i način života koji često zbunjuju strance. Jedno od pitanja ispod kojeg se razvila interesantna diskusija odnosilo se na sličnosti i razlike između Beograda i Zagreba, a odgovor jednog korisnika privukao je veliku pažnju.

Upitani da povuku paralelu između Zagreba i Beograda, korisnici su mahom delili svoje subjektivne utiske i impresije o ove dve prestonice, naravno, veličajući jednu, dok su drugi suzdržano komentarisali da Beograd i Zagreb uopšte ne treba upoređivati, jer je svaki od gradova specifičan na svoj način.

"Razlika se može sažeti u rečenici koju je izgovorila moja prijateljica Italijanka kada je došla da me vidi dok sam živeo u Beogradu 2002. godine. Bila je u Zagrebu na desetodnevnoj razmeni studenata. Zatim je nekoliko dana kasnije došla u Beograd. Izašli smo iz autobusa na raskrsnici Kneza Miloša i Kralja Milana, pogledala je okolo i rekla: "Ovo je pravi glavni grad". To je bilo u vreme kada je Beograd izgledao mnogo otrcanije nego danas, tek izašao iz bombardovanja i diktature.

Sviđaju mi se oba grada. Da moram da živim u jednom, pretpostavljam da bih izabrao Zagreb", napisao je on.

U nastavku je i argumentovao svoj stav.

"Zagreb je lepši. Ima lepših zgrada i u boljem je stanju. Beograd ima lepe delove, ali je u celini skandalozno zapušten, često prljav, a neretko i zapanjujuće ružan. Svake godine tamo provedem oko dve nedelje, ali uvek sam pomalo zatečen opštim stanjem zapuštenosti koje vidim kada stignem na aerodrom.

Zagreb

Veliki delovi Beograda sa prelepim zgradama uništeni su u nemačkim i savezničkim bombardovanjima u Drugom svetskom ratu. Ono što je izgrađeno umesto njih izgrađeno je brzo i izuzetno je ružno.

Beograd ima bolje okruženje, na ušću dve velike reke i brdovitiji je, što omogućava bolji pogled.

Beograd ima dinamičniji kulturni i noćni život. Zagreb je oduvek bio u pozadini. Beograd je pomalo nalik Berlinu i smatra se kul gradom. Naporan je, prepun energije i kreativan.

Beograd je prljaviji, haotičniji i mnogo manje uređen. Takođe je korumpiraniji od Zagreba, koji sam po sebi nije baš Helsinki.

Zagreb ima bolje muzeje i bogatiji je.

U Beogradu je veća gužva u saobraćaju. Zagreb ima bolji javni prevoz i lepši aerodrom.

Beograd ima lepše vreme, bolja pozorišta i bolje meso sa roštilja i burek. Zagreb ima bolje štrukle. Beograd nema štrukle.

Oba grada su privukla mnogo migranata, što ih čini prilično dinamičnim i raznolikim. Beograd se često naziva najvećim crnogorskim gradom, a Zagreb najvećim hercegovačkim gradom.

Oba grada imaju živahan ulični život i kulturu kafea. Stanovnici i jednog i drugog su društveni i otvoreni. Vole da provode vreme sa prijateljima i porodicom. Oba grada imaju veoma elegantne ljude. Ako ste putnik, trebalo bi da posetite oba", zaključio je Leon.

Jerko Gudić je takođe u svom odgovoru istakao prednosti i mane života u Beogradu i Zagrebu:

"Zagreb se čini manjim nego što jeste jer je centar kompaktan i uglavnom je prisutna niska gradnja, a grad se prostire na jednakoj površini kao i Beograd, uprkos tome što ima dve trećine stanovništva. Zagreb je takođe mnogo bogatiji, što se dobro vidi u infrastrukturi i opštem stanju grada. Zagreb je nekada bio prilično dosadan, pogotovo leti, ali iz godine u godinu sve ide nabolje.
Međutim, u poređenju sa Beogradom zaista su ograničene mogućnosti za noćni život. U Beogradu je noćni život grupisan u centru grada i oko njega.

Beograd se, s druge strane, čini većim i važnijim nego što zapravo jeste. Srbi će vam lako reći da ima dva ili čak tri miliona ljudi, iako ih ima 1,7 miliona u celoj svojoj metropoli, koja je veoma prostrana. Ali centralni delovi Beograda su veoma gusti i jednostavno je više ljudi na ulicama.

Zagreb je ekonomski mnogo bolji od Beograda, ali je Beograd zaista napredovao u poslednjih nekoliko godina i u ovom trenutku se razvija mnogo mnogo brže nego Zagreb. I dalje će biti potrebne decenije da Beograd prestigne Zagreb kada je u pitanju prosečna plata, koja je u Zagrebu blizu 1.000 evra mesečno, a u Beogradu 500", piše on.

Mnogi su u komentarima isticali da to što je Hrvatska članica EU povoljno utiče i na Zagreb, dok su ga neki uprkos tome nazvali selendrom.

"Zagreb je više evropski grad, a Beograd je čist Balkan", napisao je Ivica Gašparuš.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati