Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 09. 2022. 10:05 0

6 razloga zašto je montažna kuća bolja od zidane

Iako montažne kuće u Srbiji nisu toliko popularne kao u Americi ili zapadnoj Evropi, mnogi se i na domaćem terenu odlučuju da sebi izgrade ovakav dom. Tradicionalni porodični odnosi i planiranje stambenog prostora za nekoliko generacija unapred, prethodnih nekoliko decenija stavljalo je klasičnu čvrstu gradnju ispred montažnih kuća.

Ipak, u Srbiji je sve više firmi koje proizvode gotove delove kuća u pogonima i sastavljaju ih na parcelama kupaca koji se odlučuju za ovakvo stanovanje. Veći je izbor materijala od kojih se sastavljaju paneli, stolarija je kvalitetnija, pa su boravak i udobnost na višem nivou i kada su u pitanju montažni objekti.

U narednim redovima pročitajte koje su prednosti montažne kuće u Srbiji u odnosu na tradicionalne kuće čvrste gradnje.

Izgradnja je značajno jeftinija

Cena je definitivno prva među stavkama na listi prednosti montažnih kuća. Oni koji su se odlučili da život provedu u ovakvom objektu, platiće njegovu izgradnju daleko jeftinije. Istina je da treba udariti temelj kao kod svake druge gradnje, ali su konstrukcija, zidovi i krovovi daleko povoljiji. Tako jedna montažna kuća trosobne strukture i površine 65 metara kvadratnih može da se kupi i za oko 17.000 evra.

Ovo je sigurno najjeftinija varijanta kada je u pitanju stambeni prostor, jer se toplo porodično gnezdo kupuje za svega nekoliko stotina evra po kvadratu. Naravno, konačna cena zavisiće još od nekoliko faktora. Pre svega, od toga da li je neophodno kupiti plac ili kupac već poseduje zemljište na kome će montirati svoju novu kuću. Zatim, cena zavisi i od broja prozora i vrata, kvaliteta stolarije, poda, pločica i ostale sanitarije. Međutim, i u slučajevima da se izaberu najskuplji materijali montažni objekat biće daleko povoljniji u odnosu na ekvivalentnu zidanu kuću.

Model se može izabrati u online galeriji

Lakoća sa kojom se kupci mogu opredeliti za određeni model, materijale, kvadraturu i ostale detalje definitivno stavljaju montažnu kuću na pijedestal proizvoda koji se kupuju bez imalo glavobolje. Proizvođači ovakvih objekata na svojim sajtovima imaju ponudu različitih gotovih tipova montažnih kuća uz koje daju i sve bitne informacije o debljini spoljašnjih i unutrašnjih zidova, slojevima od kojih su načinjeni, dimenzijama svakog sloja itd.

Tu su i detaljni nacrti prostorija sa kvadraturom, ukupnom površinom kuće, cenom i podatkom o vremenu trajanja izgradnje. Sve je kao na dlanu servirano, što znatno olakšava onima bez plana i ideje kakvu bi montažnu kuću želeli. Naravno, nemaju svi proizvođači gotove modele, pa će u tom slučaju biti potrebno više vremena jer je neophodno projektovanje budućeg doma. U ovom slučaju prednost je što svaki kupac dobija jedinstvenu montažnu kuću.

Ključ montažne kuće dobija se daleko brže

Oni koji su se upustili u avanturu gradnje klasične kuće, često svedoče da ovaj posao može biti kao epsko zidanje Skadra na Bojani. Naravno, žrtve zidanja u savremeno doba su uglavnom vreme i živci. Izvođači mogu biti čak i revnosni i raditi gotovo svakodnevno, ali tempo gradnje zavisi i od vremenskih uslova, neradnih dana, praznika, itd. Sa druge strane, period koji prođe od početka radova do dobijanja ključa novog montažnog doma može trajati svega nekoliko meseci.

Trajanje radova zavisiće, naravno, od željene površine i složenosti završnih radova. Tako će pojedini proizvođači i monteri ovakvih kuća garantovati da će objekat od 75 kvadrata biti završen za dva meseca, dok će kod drugih ovaj rok biti 20 radnih dana. Neki će kopati jamu i salivati temelje, dok će kod drugih firmi ovaj posao obavljati kupci. Bez obzira na sve faktore, vreme izgradnje je još jedna stavka koja montažnoj kući daje neuporedivu prednost u odnosu na klasično zidanje.

Montažna kuća je energetski znatno efikasnija

Štednja energije je još jedna velika prednost montažnih objekata. Manji iznosi na računima za grejanje i hlađenje svakako su rezultat njihove dobre termoizolacije. Istina je da se i klasično građena kuća može dobro izolovati i time učiniti izuzetno štedljivom, ali to sa sobom povlači gubitak korisnog prostora jer zidovi postaju znatno deblji.

Kod montažnih kuća, pak, zidni sendvič paneli predstavljaju standard koji nudi u isto vreme efikasnost u termoizolaciji i energetsku štedljivost. Termoizolacija kuće tradicionalne gradnje bila bi daleko skuplja varijanta, jer bi za kvalitetne materijale koji oblažu klasične zidove trebalo izdvojiti mnogo više para. Zato po pitanju energetske efikasnosti montažna kuća ima značajnu startnu prednost u odnosu na klasičnu.

Veći je prijatelj životne sredine od zidane kuće

Prethodna stavka značajno umanjuje troškove života, ali je izuzetno primamljivija i onima koji razmišljaju o ekologiji, a ne samo o finansijama. Manje energije znači i manje zagađenja životne sredine, te su tako montažne kuće daleko više prijateljski nastrojene prema okolini nego tradicionalne.

Razlog je što se njihovi zidovi daleko brže zagreju od klasično zidanih, a takođe im treba i mnogo manje vremena da se ohlade. Zato troše daleko manje prljave energije za grejanje i hlađenje. Osim toga, većina materijala od kojih se izrađuju paneli je potpuno prirodna, što veoma povoljno utiče na zdravlje onih koji borave u montažnoj kući. Osim stiropora koji je najkorišćeniji veštački materijal u gradnji, slojevi panela od kojih se montiraju fabričke kuće sačinjeni su od materijala koji se nalaze u prirodi.

Useljenju prethodi manje stresa

S obzirom na to da je ponuda što se tiče tipa montažnih kuća raznovrsna, a cena više nego prihvatljiva za objekat u kome treba provesti veliki deo života, malo je mesta razbijanju glave oko projektovanja i prikupljanja novca. Montažnu kuću može priuštiti mnogo više ljudi u odnosu na kuće klasične gradnje. Osim toga, do ključa novog doma dolazi se daleko brže zbog kraćeg perioda gradnje.

Sve ovo vodi do zaključka da je montažna kuća dom koji dolazi uz daleko manje neizvesnosti i stresa, pa će mnogi uzeti o obzir i ovaj aspekt. "Neću da se nerviram dom" je dobro rešenje u brzo digitalno doba kada nema mnogo vremena za gubljenje.

Za one koji uživaju u privatnosti svog doma, deljenju intimnih trenutaka u sopstvenom dvorištu ili u ljuljašci na tremu, montažna kuća biće pravi mali raj. Naročito jer ovakve kuće nisu megalomanskih dimenzija i nemaju mnogo etaža. Obično su prizemne ili sa još jednim spratom, eventualno galerijom. To daje dodatnu toplinu domu bilo da u njemu stanuju samci ili višečlane porodice.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati