Slobodno vreme

Direktno.rs [ Izvor: RTS ]

20. 09. 2022. 18:11 1

U podrumu na Zvezdari živi 400 zmija

Porodica na Zvezdari već decenijama uzgaja neobične kućne ljubimce. U podrumu porodične kuće imaju oko 400 zmija različitih vrsta. Ovo je prva i najveća zvanična odgajivačnica reptila u Beogradu, registrovana u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. Vlasnik Predrag Radosavljević je prvi čovek u Srbiji kome je pošlo za rukom da na našim prostorima razmnoži egzotične gmizavce.

Voli ih čitav život i ne boji ih se. Još kao dečak je skupljao zmije i donosio ih kući. Prva zmija, loptasti piton, stigao je još 1998. godine iz Afrike.

- U ovom trenutku imamo oko 300 do 400 zmija. Trenutak je i kad se rađaju nove mlade, pa ne mogu tačno i da ih prebrojim. Najčešće se drže loptasti pitoni, mada ja najviše držim udove. Loptasti piton je inače najčuvanija zmija u zatočeništvu, zato što ne raste veliki - kaže za RTS vlasnik odgajivačnice zmija Predrag Radosavljević i dodaje da su ove zmije toliko popularne jer variraju po bojama i mutacijama.

Temperatura u podrumu je uvek oko 26 stepeni, a da bi ih nahranio - Predragu je nedeljno potrebno oko 150 glodara. Za neke ljubimce je bio posebno vezan.

- Omiljene su mi bile Sneža i Aleksandra. Aleksandra je imala pet i po metara i ona je nažalost preminula odavno, pre nekih 15 godina. A Sneža je uginula 2017. godine i ona je imala pet metara i 80 kilograma - seća se Radosavljević.

Njegova deca igraju se sa zmijama kao sa domaćim životinjama.

Lea Radosavljević kaže da se ne boji zmija: "One nisu uopšte opasne, naročito ove koje mi držimo. I moj brat i sestra isto vole da ih drže".

- Moji drugari često dolaze ovde i pitaju da se igraju sa zmijama - priča Vuk Radosavljević.

Ne treba da se bojimo zmija, kaže Predrag. Jer one ujedaju samo iz straha i veoma retko, a to, dodaje, ne boli.

- Taj prvi utisak koji je uglavnom negativan obično preraste u oduševljenje. Oni se oduševe, jer vide da nije ljigava, nije hladna, da neće da ih pojede, neće da ih ujede, neće da ih ugrozi i onda većina njih zapravo zavoli zmije. I većina i komšiluka i prijatelja kad god dođu obavezno siđu da vide je l’ imam nešto novo - objašnjava Predrag.

Druženje sa zmijama počelo je kao igra, pa postalo hobi, a zatim preraslo u posao. Danas ih uglavnom prodaje ili iznajmljuje za snimanje reklama, muzičkih spotova ili raznih emisija.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati