Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

10. 08. 2022. 06:00 0

Zbog čega lažemo i kako da prepoznamo laž?

Uprkos bezbrojnim upozorenjima, još od detinjstva, i dalje lažemo. Studija iz 2010. godine na 5.000 partnera otkrila je da u profilima za online spojeve ima mnogo laži, doduše uglavnom onih "manjih". Muškarci su skloni da lažu o stvarima poput ličnih postignuća, interesa, prošlih veza i godina. S druge strane, žene su sklone da lažu o svojoj težini.

Često se nađemo u situaciji da lažemo one koje volimo, ili se nadamo da ćemo ih jednog dana voleti, iako svakodnevno viđamo štetu koju uzrokuju laži raznih varalica, ali tu su i one koje nazivamo "malim belim lažima" koje često govorimo svojim supružnicima ili nama važnim osobama, prenosi YourTango.

Zašto lažemo partnere?

U svetu u kojem bismo prihvatali vlastite mane i znali da će nas drugi prihvatiti zajedno s njima, ne bi bilo toliko laganja. Nažalost, to nije svet u kojem živimo. Iako je teško pravdati laganje, čini se da većina laže iz jednog od dva glavna razloga - vlastite nesigurnosti ili nesigurnosti svog partnera.

Ako muškarac oseća da će biti osuđivan jer je ostao nakon posla da popije piće sa drugovima, može samo reći svojoj ženi da radi do kasno. Ako žena oseća da će se njen muškarac osećati loše zbog njegovog lošeg nastupa u krevetu, može mu reći da je bio neverovatan.

To su uobičajene bele laži koje štite osećanja drugih, ali nikad ne dopiru do srži problema - a to je da on želi da ima život izvan svoje veze, a ona želi biti seksualno zadovoljena.

- Lako je uputiti ljude da uvek budu iskreni, ali kada poštenje često može biti paralelno sa zlobnošću, laganje je često linija najmanjeg otpora - kaže stručnjak za odnose Evan Katz .

Laži nastaju zbog straha i neiskrenosti prema sebi, mišljenje je stručnjaka Tomasa Majersa.

- Danas smo skloni svoje mane prikrivati ​​lažima i stoga se smatramo neiskrenima - dodaje on.

Lažu li muškarci i žene o istim stvarima?

Muškarci lažu o svojim dostignućima, vrednostima i izgledima za budućnost. Žene lažu o godinama, željama i prošlim vezama. Razlog tome je taj što muškarci veruju da su privlačniji nego što često jesu, a žene naprotiv, da su manje privlačne.

- To se nekako iznova ponavlja. Muškarci su optimističniji u pogledu svoje lične privlačnosti, a žene su pesimističnije. Velik deo toga je uglavnom zbog visokih vizualnih očekivanja društva od žena i poklanjanja vrlina i moći muškarcima - ističe stručnjak Marša Keler.

Muškarci i žene lažu kako bi preusmerili sukob.

- Jednostavno je lakše nego produbiti sukob i govoriti istinu - kaže Džejn Vilkoks. Muškarci ne smatraju da lažu ako izostave važnu informaciju.

Laž znači namerno govoriti nešto što nije istina. To stvara neviđene poteškoće među parovima, jer žene propust doživljavaju kao namerno dovođenje u zabludu, a samim time i kao laž.

Kad muškarci to čuju obično su zbunjeni. Izostaviti nešto što je relevantno za drugog je način na koji se posao obavlja među ljudima.

U pravu ili ne, muškarci su navikli da skrivaju ​​važne informacije i tretiraju ih kao "formulu za Coca-Colu"' - tajnu koju jednostavno ne delite s drugima.

Kad žene čuju ovo objašnjenje, odmah shvate zašto se muškarci tako ponašaju na poslu. Ono što ne razumeju jeste zašto bi neko mislio da takve vrednosti i metode imaju ikakvo mesto u domu ili u ljubavnoj vezi.

Policajci obično ne nose oružje po kući, a poduzeća uopšteno ne pustoše vlastite porodice. Oružje i agresivno ponašanje najbolje je ostaviti pred vratima ako želite dom pun ljubavi ili utočište od "okrutnog" sveta.

Takođe je istina da većina muškaraca rešava probleme u potrazi za praktičnim i delotvornim rešenjem - samo izostavite neke podatke i problem će nestati. Većina žena probleme s muškarcima ne rešavaju tako kada su u odnosu s njima.

A propuštena informacija potkopava njen osećaj povezanosti s njim i stvara sumnje o tome da li komunikacija između njih funkcioniše, jesu li pouzdani i da li je njihov odnos siguran.

Kratkoročno gledano, propusti su delotvorni u izbegavanju sukoba ili nelagode. Ali ono što muškarci često ne razumeju jest da ovaj stil suočavanja šteti srži odnosa, prema mišljenju stručnjaka Andreja Velinga.

- Niko se ne oseća voljenim kada se oseća prevarenim ili nasamarenim. A žene se posebno tada ne osećaju samo "prevareno", one se osećaju "izdano" - dodaje Andrej.

Žene lažu o stvarima poput trošenja novca. Muškarci verovatno lažu o gledanju drugih žena, mišljenje je Bruk Topalof.

Kako možete da znate da neko laže?

- Izbegavanje kontakta očima. Mislim da su žene sklonije biti brižnije prema svojim supružnicima ako su varale. Osećaj krivice ih čini pažljivijima. Muškarci se, na primer, više povlače nego žene - dodaje Topalof .

Kada se nečije reči ne slažu s govorom tela, govor tela nadjačava reči, smatra Keler.

Kod muškaraca oči idu dole i ulevo. Njegov govor tela postaje agresivniji. Žene su sklonije biti introspektivnije, a njihovu prevaru često je teže otkriti. Muškarac te neće pogledati u oči, malo će se migoljiti ili će nečim odvući pažnju. Žene će vas gledati pravo u oči jer se mogu uveriti da je ono što govore činjenica - naglasila je dr Tami Nelson.

Kako definisati laganje?

Da li su "male bele laži" ikada u redu?

Sve što nije istina je laž. Delimične istine, ulepšane istine i takozvane "bele laži" su svejedno laži. Svi lažemo s vremena na vreme.

- Dok razlog za laganje može biti potpuno legitiman i možda čak ponekad ispravna i jedina stvar koju treba učiniti u tom trenutku, važno je biti potpuno jasan i priznati sebi činjenicu da lažete kada to radite. Uvek ostanite verni, barem, sebi. Najčešće i najštetnije laži u odnosima su laži koje sami sebi govorimo pa na kraju i sami u njih poverujemo - kaže stručnjak Tricia Beri.

U odnosima, laž je podmukla, često počinje kao samo mala i "nevina", a ubrzo se negativno infiltrira u celi odnos. Najbolje lažljivce je teško otkriti dok nisu uhvaćeni u prvoj laži. 

- Nakon toga poverenje je narušeno, a sve što kažu postaje sumnjivo čak i ako govore istinu. Budite iskreni. Imajte poštovanja. Ako imate vezu koja vam je važna, bez obzira na posledice, laganjem da bi nastavili istu nikada nećete dobiti ono što zaista želite, poverenje i dugovečnost - naglasila je Džejn Vilkoks.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati