Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

04. 08. 2022. 09:21 2

Čemu služi mali džep na farmerkama

Nedostatak džepova na odeći, posebno ženskoj, često može biti "prokletstvo" mode. Na žensku odeću obično se zašivaju “lažni” džepovi, koji služe samo kao modni detalj na pantalonama, kaputima ili košuljama. Ipak oni su na džinsu postali su prilično standardni i kod muške i ženske garderobe – dva zadnja džepa i dva napred.

Ipak, ono što je mnogima nejasno jeste svrha malog džepa na farmerkama. Da li ste se ikada zapitali čemu služi?

On je obično premali za kovanice, a tekstilni stručnjaci pokušali su da reše zagonetku. Prema saznanjima, taj džep je od pojave džinsa namenjen za džepni sat.

Kako piše The Sun, mali džepovi potiču iz 1890. godine kada su bili ušiveni u poznate Levi’s faremerke. Izvorno su bili dizajnirani za držanje džepnih satova, ali s obzirom na to da više ne koristimo džepne satove, postavlja se pitanje zašto i dalje postoje ti mali džepovi.

Oni se nalaze na dizajnu u patentu kojeg su napravili Levi Strauss i J. W. Davis za „poboljšanje otvora za pričvršćivanje džepova“ 1873. godine. Međutim, prvi put su u upotrebu puštene 1890. godine s farmerkama „Lot 501“ koje su postale model za Levis 501 farmerke koje danas poznajemo.

Originalno su, dakle, služili kao zaštita za džepne satove, odnosno ubačeni su u dizajn kako bi kauboji sprečili svoje satove da ispadnu iz pantalona dok jašu konje i rade na rančevima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati