Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

26. 06. 2022. 10:52 0

Zbog ovih naših reči se deca osećaju nesigurno

Često nesvesno deci govorimo neke reči i koje kod njih mogu da izazovu bes, ljutnju, a često i da dovedu do toga da se osećaju nesigurno.

Koje su to reči koje često nesvesno izgovaramo, a štetno deluju na one najmlađe?

"Požuri!"

Vaš povišen ton decu sigurno neće motivisati. Samo ćete im stvoriti dodatan stres i izazvati kod njih osećaj ljutnje za jutarnje kašnjenje. Umesto toga, potražite mirnije načine kako da ubrzate stvari. Recimo, možete sve to pretvoriti u zabavnu igru "ko će pre".

"Pusti me na miru"

Svakom roditelju ponekad treba predah, ali izgovaranjem ovih reči gurate decu od sebe i stvarate osećaj nepoverenja i odbačenosti kod njih.

Umesto toga, zamolite ih da se igraju dok završite ono što trenutno radite, a nakon toga im se posvetite.

"Zašto ne možeš da budeš poput svog brata ili sestre?"

Prirodno je upoređivati svoju jecu, ali to nikada ne bi trebalo da radite na glas. Tako stvarate nezdravu konkurenciju te ih podstičete da razvijaju osjećaj da nisu dovoljno dobri.

"Vežbom do savršenstva"

Savršeno ne postoji. U to trebate prvo uveriti samog sebe, a potom i svoje dete. Ovakvim izjavama detetu šaljete poruku da se nije dovoljno potrudilo.

Radije im objasnite da neke stvari treba ponoviti puno puta kako biste postali odlični u njima. Takođe, pohvalite njihov dosadašnji trud.

"Pusti me da ti pomognem"

Prirodno je da želite svom detetu da olakšate put do uspeha. Bilo da je reč o građenju tornja od kockica ili pak rešavanju matematičkog zadatka. Time mu samo pravite protuuslugu i potkopavate njegovu samostalnost.

"Na dijeti sam"

Ako uporno ističete sopstvene i tuđe fizičke karakteristike te o njima govorite na negativan način, velike su šanse da će i vaše dete razviti negativnu sliku o vlastitom telu. Radije im objasnite da ste odlučili da jedete zdravo jer je to puno bolje za vas. Ne mora da zna da ste na dijeti.

"Ne plači"

Tako omalovažavate važnost njegovih osećaja. Zato bi deca skrivala svoje emocije.

Objasnite detetu da razumete zašto plače te kako da se nosi s emocijama.

"Ja sam to mogao da uradim kad sam bio tvojih godina"

Svi se razvijaju i sazrevaju različitim tempom. Zato ne postavljajte pred svoje dete previsoka očekivanja i ne pokazujte razočaranje ako ne rade iste stvari koje ste vi radili u njihovoj dobi.

Dajte im do znanja da primjećujete njihov trud i napredak te ih potaknite da budu još bolji u onome što im dobro ide.

"Zato što sam ja tako rekao"

Ovo je nikakav argument i kliše kojim nikome ništa niste dokazali. Objasnite detetu zašto ste doneli neke odluke i koje su posledice ako naprave drugačije.

"Lažeš"

Ako je vaše dete stvarno lagalo i imate dokaze za to, umesto da ga napadate, pokušajte da shvatite zašto je to učinilo. Zatim započnite otvoren dijalog o tome zašto nije u redu da laže.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se

KolumnaDijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Da li je Svetislav Pešić dobro postupio što je precrtao Miloša Teodosića?

Rezultati

Video dana

Postavite ljuljašku i zabava može da počne