Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 03. 2022. 10:31 5

Naša zastava najlepša na svetu: Više od milion glasova

Glasanje je stalno otvoreno pa možete da doprinesete ostanku naše trobojke na 1. mestu i posle skoro dve godine na toj poziciji.

Više od milion ispitanika biralo je najlepšu zastavu i reklo svoje - srpska zastava proglašena je najlepšom!

Na njoj se nalaze tri boje, horizontalno poređane u poljima istih dimenzija, na samom vrhu se nalazi crvena, u sredini plava, dok je na dnu bela boja. One predstavljaju vekovne ideale srpskog naroda, prva je simbol odbrane slobode, druga pobedu pravde, a treća spas časti.

Državnu zastavu pored trobojke čine grb sa krunom, iako Srbija nije monarhija. Ispod krune, prikazan je dvoglavi orao koji je simbol jednakosti božije i zemaljske vlasti. Orao nosi mali crveni štit sa krstom, četiri ocila i dva zlatna krina.

Na sajtu Ranker, od juna 2019. glasa se za najlepšu državnu zastavu. Više od milion ljudi učestovalo je u toj anketi a na rang-listi 50 najlepših srpska trobojka je zauzela 1. mesto i još je tu!

Drugo mesto zauzela je crnogorska zastava - sastoji se od crvenog polja sa zlatnim rubom i grbom Crne Gore u sredini. Ova zastava je proglašena državnom zastavom 12. jula 2004. godine. Grb Crne Gore je sasvim isti kao i grb porodice Petrović tačnije kraljevine Crne Gore, međutim, jedina razlika je u boji dvoglavog orla koji je od 2004. godine zlatne boje. Ranije je bio boje srebra.

Posle naše i crnogorske zastave, našla se zastava Kazahstana.

Zastava ove zemlje sastoji se od neboplave pozadine sa stepskim orlom ispod zlatnog sunca sa 32 zrake u centru. Ove mrežaste šare predstavljaju umetnost i kulturu i tradiciju starog kanata, te Kazaka. Nijansa plave pozadine predstavlja razne turske narode koji čine današnje stanovništvo zemlje, uključujući Tatare, Mongole, Ujgure i ostale.

Među ovim narodima, plava boja ima religijski značaj, mada postoji i modernija interpretacija koja kaže da neboplava boja predstavlja široko nebo Kazahstana i slobodu.

Zlatni orao se odnosi na carstvo Džingis Kana, koji je vladao Kazahstanom pod plavom zastavom sa orlom na njoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Dijalog, to sam ja!

Zoran Živković [11.08.2022.]
Anketa

Hoće li vlast ispuniti zahteve poljoprivrednicima?

Rezultati

Video dana

Terminator