Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 02. 2022. 19:54 1

U 5 koraka prihvatite prošlost i oprostite sebi i drugima

Ukoliko vam je žao što se nešto dogodilo u prošlosti, kajete se zbog nečega što jeste ili niste uradili i osećate ljutnju što ne možete da promenite neke stvari, ne sumnjamo da vam je teško. Na vašu sreću, tu težinu koju osećate možete da zbacite sa sebe. Toga ste svesni i verovatno ste to nekoliko puta pokušali.

Nekim ljudima je posve teško da se pomire sa stvarima iz prošlosti, ali istina je da je to jedini način da se čovek “oslobodi” tih okova koji ga stalno drže u mestu, a to mesto je često loše raspoloženje, tuga, depresija i slično.

Neophodno je da shvatite da je prošlost-prošlost i da ne možete da je promenite.Toga ste takođe svesni i to vam uliva nemir, ali morate da prihvatite činjenicu da to zaista jeste jedini način da se svih tih negativnih osećanja rešite.

Ovo je proces koji zahteva vreme i strpljenje. Korak po korak, doći ćete do rešenja situacije. Budite svesni da će vam raspoloženje varirati i da naleti tuge i sete neći nestati tek tako.

Zapamtite da su sve greške koje vas tište prošlost

Možete da krivite sebe za neke stvari do mile volje, ali to ništa neće promeniti. Iskoristite situaciju kako biste bolje osmotrili greške i kako biste iz njih izvukli pouku.

Neprestano razmišljanje o prošlosti vam donosi samo ljutnju, tugu, stres i depresiju. Pomirite se sa greškama i prihvatite da ste nesavršena osoba, kao i svi drugi.

Ne zaboravite da imate jedan život, a da stalno okretanje i gledanje u stvari koje su iza vas, predstavljaju stajanje u mestu.

Oprostite pogrešnim ljudima

Neuspešne veze i pogrešni prijatelji, sastavni su delovi odrastanja i sazrevanja svake osobe. Kako biste se rešili misli o njima i kako biste prestali da sakupljate negativna osećanja, potrebno je da im oprostite.

Praštanje ne znači da treba da obnovite kontakt sa njima, pa čak ni da im se obratite. Dovoljno je da to osetite.

Ne razmišljajte o tome šta su vam učinili. Shvatite da nije ničija krivica to što su se pojavili u vašem životu, ali ni to što su iz njega izašli.

Meditirajte

Osim što pomaže da ostanete smireni i da se rešite nervoze i stresa, meditcija je odlična metoda daa se malo zagledate u sebe. Gotovo da ćete biti iznenađeni kako će se kockice same od sebe poklopiti, a vi ćete biti u stanju da razumete zašto ste u nekim momentima reagovali na određeni način.

Zapisujte svoja osećanja i misli

Potrebni su vam samo olovka i papir. Svakodnevno zapisujte svoja osećanja, jer ih se na taj način donekle oslobađate.

Već nakon prvog dana pisanja, osetićete olakšanje. Pisanje dnevnika je donekle kao poveravanje prijatelju u kog imate bezgranično poverenje.

Samo vi treba da imate pristup dnevniku i nikome ne treba da dozvolite da ga čita.

Razgovarajte sami sa sobom

Možda zvuči šašavo, ali ako se sami sa sobom igrate terapeuta, možete da rešite mnogo toga. Sopstvenu racionalnost postavite u ulogu terapeuta, a emocije u ulogu vas samih, osobe sa problemom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati