Slobodno vreme

Direktno.rs

16. 12. 2021. 19:09 0

Nalepnice na voću, rupice na starkama: Koja je svrha?

Okruženi smo različitim predmetima u našem svakodnevnom životu koji izgledaju tako uobičajeno da mislimo da znamo sve što treba o njima. Ipak, originalna namena mnogih predmeta nikada vam ne bi pala na pamet. Sada kada više nego ikad provodimo mnogo vremena u kući, idealno je vreme da naučimo stvarnu svrhu ovih svakodnevnih stvari koje su napravljene da nam učine život lakšim.

Limenke soka, da li ste ih pogrešno koristili?

Da li ste sigurni da znate kako da pravilno koristite limenku soka? Uskoro ćete saznati! Možda ćete biti iznenađeni kada saznate kako se pravilno koristi konzerva soka. Limenke soka dolaze sa jezičkom za lako otvaranje i svaka od njih ima prilično veliku rupu na vrhu. Iako ova rupa ostavlja utisak da je tu da olakša proces otvaranja, njena prava svrha je drugačija.

Ako ne da prste zaglavimo ispod jezička da bismo otvorili limenku, čemu služi ta rupa? Sledeći put kada budete imali piće iz konzerve u rukama, pokušajte da ga otvorite, a zatim zavrtite jezičak, videćete kako lako postaje držač za slamčicu.

Dodatni komad tkanine

Da li ste ikada videli jedan od ovih? Dodatni materijal se obično nalazi kada kupimo nove pantalone ili košulju, a izgledaju kao uzorak odeće. Svi mislimo da ovo treba da posluži kao zamena u slučaju da se tkanina pocepa. Međutim, možda ćete biti iznenađeni kada saznate da ove zakrpe nisu namenjene da se koriste za ušivanje, već za nešto mnogo korisnije.

Iako se ovo parče materijala može koristiti za ušivanje u vašu odeću, to nije njegova primarna upotreba. Primarna upotreba je da isprobate kako će taj mali komad odeće reagovati na različite hemikalije unutar praška za pranje veša ili izbeljivača koje redovno koristite, i proverite da li bi se vaš novi odevni predmet skupio, promenio boju ili oštetio tokom pranja.

Teorija za kečap

Zamislite, uživate u pomfritu i jedino što bi ovaj trenutak moglo učiniti još boljim je kečap. Dakle, počnete da pokušavate da ga izvadite iz boce, ali ne ide.

Od protresanja do udaranja od podloge, pokušavamo sve da izvadimo taj ukusni sos od paradajza. Dozvolite nam da vam kažemo da postoji ne tako tajni trik da ga izvadite i da je sve u tome gde da dodirnete. Da li ste videli 57 napisano na ovim staklenim flašama? Ovo se zove "slatka tačka" i to je tačno mesto na koje treba da tapkate kako bi kečap lakše izašao.

Rupe na šerpama su tu sa razlogom

Većina današnjih lonaca ima ručke koje imaju tanku rupu na kraju, tako da smo skloni da odmah pomislimo da je postavljena tamo kako bi se lakše okačili i odložili. Iako je ovo jedna od njegovih upotreba, definitivno nije jedina.

Onda, ako ne da ih okači, iz kog drugog razloga? Prava svrha otvora na dršci je da stavi kašike za mešanje unutra i spreči da se zaprljate tokom kuvanja. Zamislite da ste upravo završili sa kuvanjem nekog sosa i morate odmah da odložite tu prljavu varjaču... sada znate gde.

Odvojivi nasloni za glavu

Kao što ime govori, nasloni za glavu automobila su dizajnirani uglavnom da bi odmorili glavu. Ali da li imaju i neku drugu svrhu? Zašto su odvojivi? Odgovor na ovo pitanje bi vam bukvalno mogao spasiti život.

Naime, ovaj predmet služi i za razbijanje stakla ako treba da izađete kroz prozor u slučaju nužde. Nadamo se da nikada nećete morati da ga koristite, ali što više znate to bolje.

Mala tačka na Ajfonu

Da li ste korisnik Ajfona? Ako jeste, možda ste primetili tu sićušnu crnu tačku između sočiva i blica na vašem telefonu, a ko nije, razumemo, toliko je mala da je lako ne primetiti je. Pitate se čemu služi? Iako je mala rupa odmah pored kamere, ona nema nikakve veze sa vašim fotografijama.

Ova mala rupa je karakteristika Eplovog pametnog telefona još od Ajfona 5 i služi veoma važnoj svrsi – posebno ako ste osoba koja više voli snimanje. Rupa je, u stvari, mikrofon, jedan od tri na svakom pametnom telefonu. Pomaže da pokupite sav zvuk oko sebe, bez obzira na to kako ga držite.

Paketići gela

Svima nam su poznata ta mala pakovanja silika gela koja su uključena u sve vrste proizvoda, od kožnih proizvoda do hrane, nalazimo ih svuda! Verovatno znate da su tu da "očuvaju svežinu" i da ne treba da ih jedete, ali kako tačno ove male kese "perli" pomažu u zaštiti različitih proizvoda?

Razlog zašto ih nalazimo u svim vrstama proizvoda je taj što je ovaj gel sredstvo za sušenje - supstanca koja apsorbuje i zadržava vodenu paru. Ima tendenciju da usisava vlagu iz svog neposrednog okruženja, pomažući da se spreči da se proizvodi pokvare od previše vlage. Dakle, sledeći put kada pronađete jedan od ovih, zadržite ih u blizini jer ih možete koristiti i da produžite životni vek proizvoda koji imaju tendenciju da rđaju. Osim toga, funkcionišu bolje od pirinča - u slučaju da ikada budete morali da osušite telefon!

Rrupe na Converse patikama

Da li ste se ikada zapitali čemu služe te dodatne rupe za pertle na vašim patikama? Ne morate više da se pitate! Možda vam je palo na pamet da su ove rupe tu da obezbede ventilaciju vašim stopalima ili da su tu samo u svrhu slatkog dizajna. Potpuno ste u pravu! Ali da li ste znali da se možete igrati sa njima i prilagoditi ih za svoju udobnost?

Prvobitno, Converse su bile košarkaške patike, tako da su rupe bile strateški pozicionirane kako bi se igračima dala mogućnost da menjaju tehniku vezivanja i izbegavaju da se spotaknu na terenu. Iako nema razloga da više budu tu, osim ako to ne iskoristite, male rupice ostaju samo kao ikona.

Kakve su to nalepnice na voću?

Da li ste ikada zurili u voće sa dosadnim nalepnicama na sebi i pomislili, "čemu ovo uopšte služi?!" Da, na ovoj nalepnici možemo da vidimo imena brendova koji žele da se pohvale, ali vidimo i neke brojke. Da li se pitate čemu one služe?

Ove nalepnice nam govore o zemlji, proizvođaču i njegovoj prirodi. I ne samo to, prikazani brojevi su obično 4 cifre, pri čemu je prvi broj 4, što ukazuje da je ovo voće prskano pesticidima. Ako umesto toga ima 5 cifara, a prva je 8, voće je genetski modifikovano, a ako ima 5 cifara i prva je 9, voće je uzgajano organski.

Šta je sa izbočinom na poklopcu?

Da li ste se ikada mučili da otvorite foliju koja štiti sadržaj u tubi? Sledeći put obratite pažnju na malu izbočinu na poklopcu paste za zube ili kreme.

Ona služi da probije zaštitnu membranu. Samo skinite poklopac i okrenite ga, a zatim gurnite šiljak u zaštitnu foliju. Setite se ovoga kad budete sledeći put jurili po kući u potrazi za makazama.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Daj da se uozbiljimo

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati