Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 08. 2021. 16:02 1

Šta se dešava u mozgu kada slušamo muziku?

Verovatno ste već čuli da je muzika korisna za zdravlje. Slušanje muzike zaista može povećati koncentraciju i poboljšati pamćenje, odnosno različite melodije utiču na nas na neverovatne načine.

Muzika je pristupačnija više nego ikad pre. Zašto ovo ne biste iskoristili da poboljšate raspoloženje?Najlakši način da se utvrdi zašto muzika ima tako snažan učinak na um jeste da pratimo moždanu aktivnost dok slušamo muziku. Istraživači su se pozabavili ovakvim studijama, te je dokazano da se različiti delovi mozga aktiviraju prilikom slušanja muzike.

Naravno, svi imamo različite ukuse i preference, ali zanimljivo je to da ukus nije najvažniji faktor kako bismo iskusili prednosti muzike - važnija je emocionalna povezanost. Kad slušate pesmu u kojoj uživate, vaš limbički sistem (deo mozga koji kontroliše emocije) pokazuje više aktivnosti.Dakle, muzika definitivno ima direktan uticaj na vaše raspoloženje.

Muzika nam pomaže da se osećamo kao da nismo sami. Jedno istraživanje se posvetilo upravo toj temi, gde je jedna grupa ispitanika ostavljena da sedi u tišini, a druga je premeštena u sobu s pozitivnom muzikom. Oni koji su slušali muziku su bili puno raspoloženiji od onih koji su sedeli u tišini.

Muzika nam može pomoći da povećamo koncentraciju, ali to ovisi o vrsti muzike koju slušamo. Klasična muzika ili instrumentalni žanrovi vam mogu pomoći da učite, ali tokom pisanja teksta verovatno je bolje da bude tišina.

Dakle, brojna istraživanja pokazuju kako muzika zapravo ima ogroman uticaj na naš mozak, te čak deca koja su muzički obrazovana imaju bolju koncentraciju i sposobnost učenja.

Slušanje muzike vam takođe može poboljšati raspoloženje, stoga kad god ste tužni jednostavno pustite svoju omiljenu pesmu i prepustite se ritmu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati