Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 07. 2021. 07:13 0

Uteha na pravi način: Šta da kažete umesto "smiri se"

Iako nekome "smiri se" zvuči kao uteha, onome kome treba vaša pomoć ona zvuči poput naredbe. S njom nećete postići željeni cilj, pa umesto toga radije recite "tu sam za tebe" ili "proći ćemo ovo zajedno".

Sigurno ste se barem jednom našli u situaciji kada ste bili pod prevelikim stresom ili ste imali anksiozne i panične napade. U tim trenutcima neki vole da se sami smire i opuste dok drugi traže pomoć svojih najmilijih. Ono što često možemo da čujemo od nekog ko u tom trenutku pokušava da nam pomogne su reči poput "smiri se", "trebaš da se smiriš", "biće sve ok". Ali, koliko te reči u takvoj situaciji pomažu i jesu li delotvorne? 

Psihološkinja Andrea Bonior kaže kako reči poput "smiri se" nikada nisu postigle željeni cilj, bilo da su izrečene u svađi s partnerom, u stresnom trenutku ili za vreme napada panike. Kako ona kaže, ta reč često ima čak suprotni učinak.

Onaj ko je u problemu ili u stresnoj situaciji svakako treba da se smiri, ali da bi to uradio nečija naredba "smiri se", pogotovo povišenim tonom neće uroditi plodom. Sledeći put kada se nađete u ovakvoj ili sličnoj situaciji, pre nego što kažete uznemirujuću reč "smiri se", zastanite na trenutak i razmislite o sledećim opcijama.

1. "Shvatam da te ovo uznemirava"

Onaj ko od vas traži pomoć tražiće malo empatije i razumevanja, a ne da mu naređujete da se smiri. Umesto da nekome naređujete pokušajte s njim da uspostavite vezu i poistovetite se.

Ukoliko to ne uradite moguće je da će se naljutiti na vas i pomisliti da ih vi jednostavno ne shvatate niti se trudite da ih shvatite. Osim toga, uvek morate da pazite kojim tonom razgovarate s nekim ko se nalazi u ovakvoj situaciji jer ih vaš ton može ili odbiti ili usrećiti i smiriti.

2. "Teško mi je da razgovaram s tobom kada si pod ovolikim pritiskom"

Ovo može biti korisno da se kaže kad dođe do žestoke rasprave i kad prelazite granicu u kojoj produktivni razgovor postiže rešenje. Ključno je da prenesete kako još uvek želite da razgovarate, ali da zbog celog pritiska ne znate hoćete li reći pravu stvar. 

Ipak, nemojte koristiti ovu frazu kao ultimatum ili pretnju da ćete pobeći ako se odmah ne smire bez vaše pomoći - u tom slučaju to će imati isti efekt kao i "smiri se".

3. "Zastaću na trenutak da usporim stvari"

Ova fraza može biti korisna u sukobu jer može da modelira tehnike opuštanja, a da se ne oseća kao optužba za bilo šta ili ih prisiljava da vas prate. Težite razumnom tonu koji prepoznaje vašu vlastitu ulogu u sukobu. A onda, zaista zastanite - prate li vas ili ne. Istegnite telo, udahnite vazduh ili radite vežbe disanja. Čak i ako vas ne prate, barem znate da ćete biti sposobniji da upravljate onim što dolazi.

4. "S tobom sam u ovome"

Ovakva rečenica posebno je korisna u situacijama kada smirujete dete koje izgubi kontrolu ili se ljuti ili kada se vaš partner ili neko iz porodice nosi sa stresnim periodom. Većini ljudi je utešno kada im neko kaže "tu sam za tebe" ili "s tobom sam u ovome, nisi sam".

Kada dobiju uvid u to da nisu sami oni će se lakše smiriti. Kad je neko uznemiren, uvek tražimo prave reči koje ćemo da im kažemo, ali jednako je važno i kako slušamo i jesmo li emocionalno prisutni za tu osobu.

5. "Kako mogu da ti pomognem da zajedno ovo prođemo?"

Ovakva rečenica onom ko je uznemiren pruža sigurnost i rešenje u tom trenutku. Ono što ta osoba najviše želi je da taj period prođe i da on kroz sve to nije sam. Iako se vrlo verovatno osoba neće odmah smiriti, ipak zajedno možete da poradite na tome i možete pronaći zajedničko rešenje.

Kako bi ste pomogli nekome da izađe iz stresne situacije potrebno je vreme, slušanje, razgovor i pomoć. Nudeći nekome svoju pomoć stvarate povezanost s drugim što njemu daje sigurnost i potvrdu da vam je stalo. Ono što osobi treba je strpljivost. Budite uporni i strpljivi, nemojte podizati ton i stvari će početi da ležu na svoje mesto, piše "Psiholodži tudej".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Probaj i ti, zabavno je

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati