Slobodno vreme

Direktno.rs

17. 06. 2021. 18:35 0

Zašto uvek želimo da budemo "negde drugo"?

Prigovaranje je uvek neprihvatanje onoga što jeste. Ono bez izuzetka nosi nesvesni negativni naboj. Kad prigovarate, sebe pretvarate u žrtvu. Kad naglas progovorite, tada imate moć.

Zato promenite situaciju tako što ćete nešto preduzeti ili što ćete progovoriti. Ako je to preko potrebno ili moguće, napustite tu situaciju ili je prihvatite. Sve drugo je ludost.

Obično nesvesno uvek je na neki način povezano sa poricanjem sadašnjeg trenutka. Sadašnji trenutak, naravno, podrazumeva i ovde.

Da li se opirete onome što je ovde i sada?

Neki ljudi radije bi uvek bili negde drugo. Njihovo "ovde" nikada nije dovoljno dobro. Samopromatranjem otkrijte važi li to i za vas. Gde god se nalazili, budite tamo u potpunosti.

Otkrijete li da su ovde i sada nepodnošljivi i ako ste zbog toga nesrećni, imate tri mogućnosti: idite iz te situacije, promenite je ili je potpuno prihvatite.

Želite li da preuzmete odgovornost za vlastiti život, morate odabrati jednu od ove tri mogućnosti i to morate odabrati sada. Tada prihvatite posledice. Bez ikakvih izgovora. Bez negativnosti. Bez psihičkog zagađenja. Neka vaš unutarnji prostor ostane čist.

Preduzmete li nešto – odlaskom ili menjanjem situacije – najpre otpustite negativnost, ako je to ikako moguće. Postupak koji izvire iz uvida u ono što je potrebno mnogo je učinkovitiji nego postupak koji izvire iz negativnosti.

Bilo kakav postupak bolji je od nikakvog, posebno ako ste već dugo vremena u nesrećnoj situaciji. Ako ste se u njoj našli vlastitom greškom, barem nešto naučite, a u tom slučaju više nije reč o grešci.

Ako ostanete zarobljeni u situaciji, ništa nećete naučiti.

Sprečava li vas strah da nešto preduzmete? Priznajte taj strah, promatrajte ga, prenesite pažnju na njega i budite potpuno prisutni s njim. Na taj način ćete preseći vezu između straha i razmišljanja. Ne dopustite da vam se strah uzdigne do uma. Koristite moć sadašnjeg trenutka. Strah ne može biti jači od te moći.

Ako uistinu nema ništa što biste mogli učiniti da promenite svoje ovde i sada, a ne možete napustiti tu situaciju, tada je potpuno prihvatite i otpustite sveukupni unutrašnji otpor.

Lažno, nesrećno, ja koje se voli osećati loše, voli negodovati ili sažaljevati sebe, to neće moći da preživi. To se zove predavanje. Predavanje nije slabost. U njemu se krije golema snaga.

Duhovnu moć ima samo predana osoba. Predajom ćete se u nutrini osloboditi te situacije. Možda ćete tada otkriti da se situacija menja bez ikakvog vašeg napora. U svakom slučaju bićete slobodni.

Možda postoji nešto što bi trebalo uraditi, ali to ne radite? Ustanite i odmah to uradite. Ili potpuno prihvatite svoju neaktivnost, lenjost ili pasivnost u ovom trenutku, ako tako odaberete. Potpuno joj se prepustite. Uživajte. Budite onoliko lenji ili neaktivni koliko možete. Prepustite li se potpuno i svesno, uskoro ćete izići iz toga. Ili možda nećete. U svakom slučaju neće biti unutrašnjeg sukoba, nikakvog otpora i negativnosti.

Jeste li pod stresom? Jeste li tako zaokupljeni stizanjem do budućnosti da ste sadašnjost sveli na sredstvo za budućnost?

Stres se nakuplja kad smo "ovde", a želimo biti "onde" ili kad smo u sadašnjosti, a želimo biti u budućnosti. To je rascep koji vas iznutra razdvaja.

Ludost je stvarati i živeti s takvim unutrašnjim rascepom. Činjenica da svi ostali žive na taj način ne znači da to nije ludo.

Morate li, možete se kretati brže, raditi brže ili čak i trčati, ne projektujući budućnost, ne opirući se sadašnjosti.

Dok se krećete, radite, trčite – činite to u potpunosti. Uživajte u protoku energije, uzvišene energije toga trenutka.

Sada više niste pod stresom, više se ne razdvajate na dva dela. Samo se krećete, trčite, radite – i uživate u tome. Ili možete sve to odbaciti i sediti na klupi u parku. Ali dok to radite posmatrajte svoj um. Mogao bi reći: "Trebao bi raditi. Gubiš vreme." Promatrajte ga. Nasmejte mu se.

Privlači li prošlost veliki deo vaše pažnje? Da li često razgovarate i razmišljate o prošlosti, bilo na pozitivan ili negativan način, pričate li o velikim stvarima koje ste postigli, o pustolovinama ili iskustvima, ili pričate priču o sebi kao žrtvi te o užasnim stvarima koje vam je neko uradio ili možda o onima koje ste vi nekome uradili?

Stvaraju li vaši misaoni procesi krivicu, ponos, negodovanje, bes, žaljenje ili samosažaljenje?

Tako ne samo što osnažujete lažno ja, nego takođe pomažete ubrzavanju procesa telesnog starenja gomilajući prošlost u vlastitoj psihi. Uverite se u to promatrajući ljude oko sebe koji se čvrsto drže prošlosti.

Svakoga trenutka umrite za prošlost. Nije vam potrebna. Osvrnite se na nju samo kad je apsolutno važna za sadašnjost. Osetite moć toga trenutka i punoću bića. Osetite svoju prisutnost.

Jeste li zabrinuti? Razmišljate li često: "Šta bi bilo da sam…?" To znači da ste se poistovetili sa umom, koji se projektuje u neku zamišljenu buduću situaciju i izaziva strah. Ni na koji se način ne možete uhvatiti ukoštac s takvom situacijom jer ona ne postoji. Ona je samo mentalni fantom.

Tu ludost koja vam uništava zdravlje i život možete zaustaviti na jednostavan način – potvrdom Sadašnjeg trenutka.

Postanite svesni disanja. Osetite vazduh kako ulazi u telo i izlazi iz njega. Osetite unutrašnje energetsko polje.

Jedino sa čime se ikada morate pozabaviti, uhvatiti u koštac u stvarnome životu – u suprotnosti sa zamišljenim projekcijama uma – jest ovaj trenutak.

Zapitajte se koji vas "problem" upravo sada muči, a ne koji će vas mučiti sledeće godine, sutra ili za pet minuta. Šta to ne valja u ovom trenutku? Uvek se možete nositi sa sadašnjošću, ali nikada se ne možete nositi s budućnošću – a to i ne morate. Odgovor, snaga, pravilni postupak ili izvor biće tamo kad vam bude potreban, ni pre ni posle.

Postoji samo nekoliko uobičajenih strategija uma za poricanje Sadašnjeg trenutka koje su deo običnog nesvesnog. Lako ih je prevideti jer su u velikoj meri deo normalnog života: statični naboj trajnog nezadovoljstva u pozadini.

Ali što više vežbate nadgledanje vlastitog unutrašnjeg mentalno-emocionalnog stanja, to će vam lakše biti da uočite kad upadnete u zamku prošlosti ili budućnosti, odnosno nesvesnog i probuditi se iz sna o vremenu u Sadašnji trenutak.

Ali budite oprezni: lažno i nesrećno ja, utemeljeno na poistovećivanju sa umom, živi od vremena.

Ono zna kako Sadašnji trenutak predstavlja njegovu smrt i stoga se oseća ugroženim. Uradiće sve što je u njegovoj moći da vas odvuče iz sadašnjosti. Pokušaće da vas zadrži u zamci vremena.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati