Slobodno vreme

Direktno.rs

25. 05. 2021. 15:57 5

Štafeta, slet, Dan mladosti: 25. maj je bio veliki praznik

Današnji dan – 25. maj, slavio se širom Jugoslavije kao Dan mladosti i rođendan Josipa Broza Tita. Zvanični podaci govore da je Josip Broz rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovcu, ali se slavio 25. maja.

Centralni komitet Saveza komunističke omladine Jugoslavije je 25. maja 1945. prvi put organizovao svečanu proslavu Titovog rođendana.

Inače, istog datuma godinu dana ranije je počeo Desant na Drvar (Operacija Konjički skok) – nemačka akcija čiji je cilj bio da se zarobi Josip Broz i da se ukloni vođstvo partizanskog pokreta u Jugoslaviji.

Cilj operacije bio je da se uništenjem središnjih štabova i ustanova nanese težak udarac NOVJ, što bi oslobodilo krupne nemačke snage sa Balkana za manevarsku upotrebu. Tito je uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. godine donosi odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Prva Štafeta mladosti krenula je 5. maja 1957. iz Kumrovca, Titovog rodnog mesta. Svake naredne godine kretala je iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije Jugoslavije.

25. maja, na završnoj svečanosti, sletu, koji je održan na stadionu JNA, Titu je uručena Štafeta mladosti.

Štafetu su Titu uvek uručivali najbolji među omladincima.

Štafeta mladosti, poslednji put je nošena 1987, iste one godine kada je vlast u Srbiji preuzeo Slobodan Milošević, a 1988. je poslednji put održana priredba u čast Dana mladosti.

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista, vrhovni komandant oružanih snaga i čelnik Pokreta nesvrstanih – Josip Broz Tito, koji je upravljao Jugoslavijom 35 godina, umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani.

.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Brze pruge Srbije

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati