Slobodno vreme

[ Izvor: Opanak.rs ]

24. 03. 2021. 10:52 3

Neobični grbovi gradova u Srbiji: Turska glava i divlja svinja ranjena u čelo

Iako svaki grad u Srbiji ima svoj grb, malo koji od njih je privlačio toliko pažnje kao kikindski, na kome se nalazi sablja koja probada tursku glavu.

Grbovi Srbije, grb Kikinde

Grbovi Srbije su vrlo raznoliki a kikindski svakako spada u najneobičnije. Kikinda je svoj grb dobila daleke 1893. godine, kada je dobila status slobodnog grada. Odlučeno je da symbol bude crvena podloga na kojoj se nalazi oklopljena ruka graničara koja drži sablju na koju je nataknuta odrubljena glava Turčina. Razlog leži u prošlosti tog grada - sredinom 18. veka, kada je Kikinda naseljavana, srpski narod je vodio brojne bitke za oslobođenje od turskog ropstva.Iako većini takav grb izgleda surovo, Kikinđani nisu hteli da ga promene. Naime, kada je lokalna vlast pre nekoliko godina, bez ikakvog povoda, počela da koristi grb s habzburškom krunom, lavom i manjom turskom glavom, to je podiglo veliku medijsku prašinu u tom gradu. Lokalni vlastodršci nisu imali kud, pa su se vratili zvaničnom simbolu sa turskom glavom. Ni tu se priča nije zaustavila jer su zbog toga prostestovale vlasti u BiH, kao i u Sandžaku. No, kako bilo, grb je ostao takav kakav je, piše "Opanak.rs".

Grbovi Kragujevca,Velike Plane i Lajkovca su takođe neobični jer se na njima nalazi divlja svinja isplaženog jezika sa strelom probodenom u čelo.Ovi gradovi se nalaze na geografskoj poziciji, koja je bogata raznom divljači i predstavlja omiljenu lokaciju za lovce iz naše zemlje i inostranstva.

Brkajlija sa sabljom u jednoj ruci i ralom u drugoj na simbolu opštine Ada takođe vuče poreklo iz slavne istorije.Gradić u severno-banatskom okrugu vekovima je bio na granici raznih država i uvek na udaru osvajača.Zato se na štitu srebrnasto-bele boje nalazi se graničar u plavom mundiru, a oružje i oruđe u njegovim rukama podseća kako su tada obični ljudi u isto vreme morali da obrađuju i brane svoje posede.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Sve je zauzeto

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati