Slobodno vreme
29. 03. 2021. 10:09 1
Konobari sve primete čim uđete u kafić: Evo kako!
Nekoliko stvari im je dovoljno da znaju da li je gost zahtevan i neprijatan ili ljubazan i pristojan.
Samo nekoliko minuta pošto ste ušli u kafić ili restoran, konobar je vas je već "procenio".
Oni čitaju vaš govor tela, slušaju šta pričate i kako se ophodite prema njima, ali i prema vašem društvu. Ovih nekoliko stvari dovoljno je da znaju da li je gost zahtevan i neprijatan ili obrnuto, ljubazan i pristojan.
Neke studije su pokazale da u doba koronavirusa prvo gledaju koliko ste odgovorni, odnosno da li poštujete meru fizičke udaljenosti, da li pravilno nosite masku i da li koristite sredstvo za dezinfekciju ruku.
Druga stvar koju primetite je da li telefonirate ili ste svu pažnju usmerili na njih i ljude sa kojima ste došli. Ako ste osoba koja ne koristi mobilni telefon, oni vas automatski preferiraju jer se osećaju kao da ste, kako kažu, stvarno prisutni.
- To su ljudi s kojima volimo da razgovaramo. Čak i ako ne daju napojnice, mnogo je lepše uslužiti takve ljude nego one koji ne skidaju pogled sa telefona - kaže Morgan Tejlor, konobar za "MSN".Pored odnosa prema njima, konobari će uvek primetiti kako se odnosite prema ljudima sa kojima ste u društvu, prema partneru, deci ...
- Najdraže su mi porodice sa decom, volim da razgovaram sa njima, poslužim ih i ugostim deca na kratko - kaže Džejkob Koen koji se ovom profesijom bavi deset godina.
- Jedino što me rastužuje je to što u novije vreme roditelji guraju tablet ili mobilni telefon u ruke svoje dece i ignorišu ih dok piju kafu ili jedu.
Kada dođete u restoran, da li sami tražite sto za kojim ćete da sednete? Ovo je, zapravo, posao konobara. Obično imaju određeni raspored stolova i mesta za sedenje, pa je najbolje sačekati konobara koji će vas smestiti za jedan od stolova u zavisnosti od rezervacija i broja gostiju.
Isto je i sa slaganjem posuđa na sto. Ako mislite da im olakšavate posao jer ste odlučili da složite tanjire i čaše na gomilu posle vašeg obroka, varate se - oni imaju svoj način sređivanja i ne vole da im neko to radi.
Želite desert na kraju večere, pa ste ga naručili od prvog konobara koji je prošao pored stola.. Ovo je još nešto što oni ne vole, ni malo. Na taj način ćete im stvoriti konfuziju i otežaćete im posao u momentu kada treba da donesu račun. Od trenutka kada vas je smestio za sto, sve do naplate računa jedan konobar je vaš i držite se za njega šta god vam treba. Ako ga nema, zamolite nekog od ostalih zaposlenih da ga pozove.
Komentari 1
ostavi komentar