Slobodno vreme

Direknto.rs

30. 11. 2022. 10:49 3

Šta uraditi ako "naiđete" na saobraćajnu nesreću

Ako ste tokom vožnje videli saobraćajnu nesreću, vaša reakcija će u velikoj meri zavisiti od težine nesreće, ali postoje generalne smernice koje trebate imati na umu.

Uz ove savete bićete spremniji  da pomognete ljudima u saobraćaju dok ne stigne profesionalna pomoć.

Prvo osigurati svoju bezbednost

Ako ste saobraćajnu nesreću videli tokom vožnje, zaustavite se sa strane najmanje 30 metara od mesta događaja i uključite sva četiri pokazna svetla. Ova udaljenost je jako važna, jer ne treba da dovedete sebe i svoj automobil u opasnost.

Nikada ne treba da pretpostavljate da je neko drugi već nazvao policiju. Čak i ako vam se čini da je nesreća mala, policija se mora obavestiti. Važno je smireno preneti operateru da ste svedok saobraćajne nesreće, da kažete svoju lokaciju, broj ljudi, kao i sve druge važne detalje.

Proveriti učesnike saobraćajne nesreće

Nakon što ste se uverili da je sigurno prići mestu saobraćajne nesreće, proverite stanje učesnika kako biste bili sigurni da su dobro i ponudite pomoć samo u slučaju ako im možete pomoći. Ako je u pitanju teška saobraćajna nesreća, osim ako ne postoji rizik da će se automobil zapaliti, nikada ne treba premeštati povređenu osobu. Uprkos najboljim namerama, pomeranjem se mogu izazvati još veće povrede. To bi trebalo da prepustite medicinskim radnicima.

Možete im pomoći rečima, tako što će te im saopštiti da će pomoć uskoro stići.

Stabilizovati automobil (ako je moguće)

Ako je saobraćajna nesreća manja, zamolite vozača da udareni automobil izbaci iz brzine i ugasi. To će ukloniti rizik od požara, posebno ako je sudar izazvao curenje ulja, goriva ili antifriza.

Takođe, postavite trouglove da bi upozorili ostale vozače na nesreću.

Dati izjavu policiji

Kada policija dođe, prenestite im relevantne činjenice i ostavite svoje kontakt podatke. Nekoliko dana ili nedelja nakon saobraćajne nesreće, kao svedoka vas će kontaktirati policija. Budite iskreni u svojoj izjavi i iznosite samo činjenice koje pouzdano znate.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati