Slobodno vreme

[ Izvor: Opanak.rs ]

30. 11. 2022. 06:41 0

SIMBOL SRPSTVA - KOLO: Igra života i smrti

Potpuno je nezamislivo da bilo koje slavlje u Srbiji prođe, a da nije odigrano makar jedno kolo. Veseli gosti hvataju se jedan za drugog i u ritmu muzike izvode dobro uvežbane korake praveći krug.

Za pojam kola u srpskom narodu simbol kruga od izuzetnog je značaja. U svim kulturama krug predstavlja simbol savršenstva i života, a u našoj zemlji se do današnjih dana taj simbol održao upravo kroz kolo.

Prema rečima etnologa, kolo kod Srba predstalja jako staru kategoriju. Ono se pojavljuje još u našoj prapostojbini, a za njega slobodno možemo reći da je staro koliko i neka dečja igra.

Kako stručnjaci objašnjavaju, za kolo vezujemo sve ono što se vrti u krug, tačnije, što ima kružnu putanju. Kretanje u kolu predstavlja kružno kretanje igrača.

Simbolika kruga, ne samo u našoj, već i u svim svetskim kulturama izuzetno je snažna, a ono što je posebno interesantno, imala je jako važnu ulogu u mnogim ritualima.

Sama reč kolo označava nešto kružno i zatvoreno, nešto što je u krugu i stalno zaštićeno, te je u našoj kulturi ono imalo i magijski značaj.

Malo je poznato da se pod kolo ubraja i točak, te je tako i jedan od naziva za automobil kola.

Sunce kao izvor svetlosti i života stari Sloveni nazivali su kolo. Sunce je predstavljalo vrhovno božonstvo naših starih, te su njemu posvetili i svoje prve plesove, koje su nazvali kolo. Na samim počecima kolo je bilo obredna igra, koja se upravo igrala u slavu sunca i života.

Stari slovenski simbol sunca sa osam krakova nazivao se kolovrat, koji označava neprekidni tok života, tj. stalno kretanje prirode, i jedinstven krug rođenja i smrti.

Kolo je oduvek bilo više od igre. Kroz neprekidn i nerskidivi lanac izražavalo se zajedništvo i kolektivni duh naroda.

Nekada je kolo dominiralo u brojnim običajima, pogotovo u običajima godišnjih ciklusa. Igralo o zavetinama, na seoskim slava, igralo se kada je bela pokladna nedelja, i ta kola su obavezni imala kružnu putanju, što je značilo da sve ono što je u kolu treba da bude zaštićeno.

Od rođenja do smrti

Prema drevnim običajima, u kolu se igralo od samog rođenja deteta.

Kako u narodu od davnina postoji verovanje da treće noći nakon rođenja deteta dolaze suđenice, koje određuju sudbinu deteta, žene su, upravo tada, uzimale dete i dodavajući jedna drugoj, pronosile ga u krug.

Taj ritual ponavio bi se tri puta zaredom.

Kult mrtvih predaka izuzetno je izražen u našem narodu. Postoje praznici koji su isključivo posvećeni mrtvim precima, poput zadušnica i slava, a u vlaškom okrugu postoji i ritual igranja kola oko mrtvih.

Vlasi, koji posebno neguju kult mrtvih do danas su sačuvali kolo za mrtve, običaj kojim odaju poštu pokojniku ili vraćaju sećanja na njega u određenim povodima.

Kolo na svadbama kao magijski obred

U samom svadbenom ceremonijalu kolo je imalo veoma značajnu ulogu. Kada devojka izlazi iz kuće kada dođu svatovi po nju, ona je igrala tri puta oko kuće, svoje, a kada dođe ispred ulaznih vrata klanjala se tom domažem kultu u kome je rođena i kome je odrasla, zapravo, ona se sa njim pozdravlja. Takođe, igrala je i kolo i oko momkove kuće, kada je dovedu. Karakteristično je i svekrvino kolo u svadbenom ceremonijalu, a sve je imalo dubku pozadinu da se mlada, ondosno mladenci zaštite od dejstva zla.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati