Slobodno vreme

[ Izvor: Artnit ]

18. 09. 2019. 16:09 0

PRIČA O POHLEPI KOJA MENJA SVEST Da li je zlato sve što sija?

Mida u grčkoj i rimskoj legendi, kralj Frigije, sin Gordija i Sibele poznat po svojoj gluposti i pohlepi je protagonist jednog od najpoznatijih antičkih mitova. Ovaj mit je inspirisao mnoge pisce i umetnike, a rimski pesnik Ovidije je u svom delu “Metamorfoze” dao svoj puni oblik liku Mide. I danas je Mida simbol pohlepe i opasnosti koje ona donosi, sinonim za bogataša i modernog čoveka opsednutog kupovinom.

 
 

Prema mitu, kralj Mida je u šumi našao pijanog Silena, poočima i pratioca starogrčkog boga plodnosti Zemlje, vegetacije, vina, žena i uživanja Dionisa. Kada ga je doveo kući Dionis mu je obećao da će mu ispuniti svaku želju. Mida je poželeo da se sve što dotakne pretvori u zlato. Zapitan da li je siguran da želi baš to, on odvrati: “To je moj konačni odgovor, gospodaru“. Zato što se sve oko njega, što bi dodirnuo pretvaralo u zlato postao je najbogatiji čovek na svetu. Ali, kada je ogladneo svaki zalogaj koji bi dotakao pretvarao se u zlato. Uplašena njegova kćerka je dojurila da ga zagrli i uteši, ali čim ju je zagrlio, ona se pretvorila u zlatnu statuu.
 
Mida je zatražio od Dionisa da ga spasi. Trebalo je da zaroni sa kćerkom u reku Paktol, danas Gedir, koja je od tada bila zlatonosna i spere svoj “zlatni dodir“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati