Savremena žena

L. J.

13. 04. 2024. 13:56 0

Nema maratona "preko noći": Borba koju svako vodi drugačije

Trčanje je ispitivanje sopstvenih granica i mogućnosti, intimna borba koju svako vodi drugačije. Zato, godinama džogiram sama i deluje mi da se u trkačkim klubovima u grupama gubi osnovni smisao, pravi predstava, pa čak i srozava lična potreba. Međutim, Beogradski maraton je nešto drugo.

Taj događaj je tradicionalno druženje ljudi koji vole i slave trčanje i kad sam već rešila da učestvujem osećam ga kao svojevrsnu nagradu svima nama. Zatvaraju se ulice za saobraćaj i aplaudira trkačima.

Sitno brojimo do ovogodišnjeg 37. Beogradskog maratona, a start je zakazan za 28. april u 8 ujutru.

U životu ništa ne treba pokušavati ako nisi u stanju da ideš do kraja, pa sam valjda tako došla i do 42 kilometra duge maratonske trke.

Niko se za maraton ne odlučuje preko noći. To podrazumeva dane i dane trčanja, desetine i desetine pređenih kilometara, pomeranje ličnih granica, želja i potreba. U suprotnom su slabe šanse da ćete uspeti.

Negde sam pročitala da je trčanje posao usamljenika, a način na koji se trči na duge staze sposobnost da se odrekneš trenutnih, kratkoričnih, impulsivnih uzbuđenja i zadovoljstava zarad pravilnog i promišljenog raspoređivanja energije.

Tačno je tako. Ako se neko na startu zaleti zagarantovano neće istrčati celu dužinu.

To neka imaju na umu svi koji se pripremaju za start u beogradskom Bulevaru kralja Aleksandra za 15 dana i neka se "slavi korak".

Pripreme za najpoznatiji i najmasovniji sportski događaj na ovim prostorima – Beogradski maraton, ulaze u završnicu.

37. put trčaće se na ulicama glavnog grada Srbije, a prema najavama organizatora sve je spremno da trke za nikad veći broj prijavljenih učesnika proteknu u najboljem redu.

"Groznica maratonskog dana" i ushićenje su u zaletu. Isčekuje se postavljanje štandova na kojima se dele startni brojevi, a sama trka mi je svakodnevna tema sa drugaricama sa kojima se pripremam za start.

Skoro da imam potrebu da se doteram, a o provodu koji iščekujem da ne govorim. Ipak je to trčanje, mislim, radost.

Dakle, maratonci, još malo i bez zaletanja. Poenta je uživanje u svakom koraku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Gotove za tili čas

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati