Savremena žena

Direktno.rs

01. 02. 2024. 12:54 0

Kako je Furlan pojašnjavala ugnjetavanje žena, kako ljubav

Neretko je legendarna glumica Mira Furlan (1955 - 2021) kroz izjave govorila o ugnjetavanju žena odnosno "seksualnom harasiranju", a njen odličan opis odgovara i današnjici. Podjednako odlično je pojasnila i suštinu prave ljubavi.

Pa da se podsetimo...

O susretu sa suprugom režiserom Goranom Gajićem rekla je da je osvojila njegova hrabrost, jer se do tada uglavnom sretala sa isprepadanim muškarcima čiji panični strah je izvor nasilja prema ženama.

U intervjuu za "Danas" 2018. godine govorila je o odnosu polova na ovim prostorima, ali iz vremena njenog odrastanja.

- I ja sam se, kao i svi ženski građani, od detinjstva naučila ne videti prostačke poglede, ne čuti ponižavajuće komentare, ne obazirati se na uvrede.

Seksualno harasiranje je bio zrak koji smo udisali, nešto što si morao shvatiti kao činjenicu s kojom se živi (kao zagađenje vazduha, npr), inače se nije dalo opstati.

Uglavnom smo sve radili da bismo zaštitili muškarce od njihovog vlastitog samoponiženja. Što je neverojatno: bilo je nekako važnije da opresoru ne bude neugodno nego da mu se, recimo, udari šamar.

U tom smislu smo svi, i žene i muškarci, zapravo podupirali seksistički sistem ugnjetavanja žena. ALI: ja nisam imala nikakve sumnje da ću JA pobediti sve te glupe prepreke i da ću pokazati svetu da sam isto toliko vredna kao i bilo koji muškarac. Ta mi je vera ušla u glavu s majčinim mlekom. I na tome sam beskrajno zahvalna.

Posebno je emotivno njeno pojašnjenje prave ljubavi i susreta sa Goranom Gajićem sa kojim je bila u braku do smrti 35 godina.

Evo kako je znala da je on "onaj pravi"...

- Povjerenje. Apsolutno, totalno povjerenje. Mogli smo jedno drugom reći sve, s osjećajem sigurnosti da ćemo jedno drugo razumjeti. Prvi put u životu ne slušam optužbe kako sam prežestoka, preteška, previše posesivna, da previše gušim. Moj intenzitet poklapao se s njegovim. Moja ljubav bila je dobrodošla. Primio me je raskriljenih ruku, punim srcem. Nisam trebala cenzurirati svoje osjećaje. Nisam trebala biti oprezna ili ostavljati dojam da sam na sigurnoj distanci. Nikad nisam osjetila ništa slično. Gdje je kvaka, neprestano sam se pitala. Ispalo je: nema kvake. Ovaj čovjek želio je moju ljubav, trebao ju je, upravo onu vrstu i količinu ljubavi koju sam samo ja mogla pružiti. Nije ju htio zauzdavati, ograničavati, dijeliti. Bila sam toliko naviknuta na muškarce koji su me htjeli samo u malim dozama, kao da bi veća količina naštetila njihovu zdravlju. Ovog puta konačno sam mogla obasuti svojom ljubavlju muškarca koji je zauzvrat svom svojom silnom ljubavlju obasipao mene - napisala je Mira u autobiografskoj knjizi "Voli me više od svega na svijetu".

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati