Savremena žena

[ Izvor: Nova.rs ]

30. 01. 2024. 17:41 2

Tako u Austriji: Pogledajte državno porodilište (VIDEO)

Na društvenim mrežama objavljen je snimak iz jednog državnog porodilišta u Austriji u kojem ona u svom apartmanu dobija - ručak kao iz restorana, krevet za supruga, radio i frižider pun sokova.

Ne, nisu Srpkinje razmažene – samo imaju priliku da vide u kakvim uslovima se porađaju žene u porodilištima od Austrije i Holandije do Danske i Švedske. Pa da uporede kako izgleda porođaj kod nas, a kako tamo negde.

Poslednji primer je državno porodilište "St Johan" Tirol, Austrija – porodilište u gradu od 9.200 stanovnika. Post je podeljen na platformi X – a verovatno ga je snimila porodilja poreklom iz Srbije.

- Državna bolnica. Gradić od oko 9.000 stanovnika - tako počinje reportaža iz državnog tirolskog porodilišta, pa zatim sledi:

- Ručak i u porođajnoj sali. U Srbiji te stave na sto (ne smeš ni vodu da poneseš u salu, kao ni telefon), a ovde imaš sve što je potrebno da bi se osećao poštovano i normalno.

Na snimku se potom vidi poslužavnik na kojem je ručak – supa, meso, krompir, salata – sve servirano i dekorisano pristojno, kao kod kuće. Naravno, tu je i muzički uređaj – važno je da porodilja može da se opusti uz muziku.

- Pretporođjana sala, mesto i jastuk za supruga ili bilo kojeg člana porodice koji može da bude prisutan.

- U Srbiji nemarnost i bedu (parizer i hleb) opravdavaju izmišljotinama kako žena ne sme puno i svašta da jede oko porođaja - pa onda zumira sadržaj na polslužavniku: bistra supa s velikom knedlom, dve vrste krompira – verovatno bareni i pečeni, pa šnicla u sosu, kupus salata dekorisana paradajzom i u celofanupakovan kolač, izgleda kao čizkejk.

- Hodnik ispred sobe, uvek dostupni čajevi, kao i frižider sa voćnim sokovima, mlekom i desertima. Državna bolnica.

- Ovde u Austriji u porodilištu babice kupaju bebu zajedno sa mamama i pokazuju im kako je pravilno. U Srbiji nije praksa da kupaju bebe.

- Naravno, žena nije u obavezi da pakuje kofere za bolnicu. Pidžame, papuče, peškire, uloške, pelene za beb, maramice, kreme, tablete, flaširanu vodu, šampone i sve što je neophodno za mamu i bebu dobija besplatno i ima obezbeđeno - piše u videu.

- Spremačica je tu svakog jutra i zadržava se najmanje 30 minuta. Sve je čisto, namirisano i dezinfikovano.

Tako to rade Austrijanci – a za to vreme, Srbiju, u 21. veku, i dalje drma akušersko nasilje.

A priču najbolje ilustruje komntar: "Naša porodilišta su najbolja slika stanja u Srbiji i odnosa prema ženama."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati