Savremena žena

Direktno.rs

06. 12. 2023. 18:16 2

Zašto je zaova tri puta gora od svekrve?

Ako je sestra uvek bila uključena u bratovljev život, slobodno izražavala svoje mišljenje o njegovim odlukama, možda ih čak i donosila, njegovu ženidbu će videti kao gubitak autoriteta.

Kada se žene udaju, često razmišljaju da li će se i kako slagati sa svekrvom. To možda i ne treba da čudi s obzirom na gomilu predrasuda, ali i dokaza o lošem odnosu snaje i svekrve, ali jedna veoma važna figura iz muškarca retko kojoj mladi padne na pamet - muževljeva sestra.

Evo zašto je nekad teže slagati se sa zaovom nego sa svekrvom!

Jedno istraživanje u kojem je učestvovalo 600 ljudi, pokazalo je da se čak 56 odsto žena najlošije slaže sa muževljevom sestrom.

Naime, sestre često pokušavaju i nakon ženidbe brata da sačuvaju taj njihov "klan" nastao još u detinjstvu i autoritet koji imaju nad najbližim srodnikom.

- Kada odrastemo, braća i sestre postaju najjače figure u našim životima, zamenjujući roditelje na toj 'funkciji'. To je zato što realnost i današnjicu lakše delimo sa sličnom ili istom generacijom - kaže psiholog Paula Sajez.

Osim tog "klana", sestre imaju i druge motive za konflikte sa snajom, a najjači dolazi iz porodice i načina vaspitanja. Naime, ako je sestra uvek bila uključena u bratovljev život, slobodno izražavala svoje mišljenje o njegovim odlukama, možda ih čak i donosila, njegovu ženidbu će videti kao gubitak autoriteta i biće neprijateljski nastrojena prema snaji.

Drugi razlog može da bude uobičajeno rivalstvo među braćom i sestrama, čak iako je ono nesvesno. Ako sestra nije baš u nekim odnosima sa bratom duže vreme, ni snaja neće biti baš poželjna i prihvaćena.

Prirodna veza braće i sestara igra važnu ulogu.

Mnoge studije ukazale su na činjenicu da bebe stvaraju veoma jake veze sa braćom i sestrama, slične onima koje stvaraju sa majkom. Ta veza može da objasni potrebu sestre da zaštiti svog brata od "tamo neke snaje", zbog čega će biti u stanju da joj nađe milion mana. Pozadina svega toga zapravo je strah da će se ta jaka veza sa bratom izgubiti zbog nove žene u njegovom životu.

Kakva su vaša iskustva? Da li se bolje slažete sa zaovom ili sa svekrvom?

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati