Savremena žena

Direktno.rs

29. 11. 2023. 15:11 2

Mirjana Bobić: Pored mame i tate i on me stvarao

Spisateljica i slikarka Mirjana Bobić Mojsilović objavila je priču o svom učitelju, sećanje puno emocija.

Prenosimo njenu objavu u celosti.

- Učitelj

Danas me je jedan od prijatelja na FB podsetio na našeg učitelja. Napisao je : „Da je Žižović živ, bio bi ponosan“. Ta mala rečenica skoro da mi je naterala suze na oči.

Jer, u stvari, ja posle svih ovih godina mogu da kažem da sam ponosna što mi je Dragoslav Žižović bio učitelj. I nisam ga zaboravila, mislim da ga niko iz našeg razreda OŠ “Vlada Aksentijević“ nije zaboravio.

Učitelj Žižović, bio je dragulj mog detinjstva. Bio je prvi učitelj koji je u svojoj režiji organizovao za naš razred rekreativnu nastavu u njegovom rodnom selu Gornji Branetići, gde je i njegov otac bio učitelj. Spavali smo u zadružnom domu na vojničkim krevetima – sa jedne strane velike sale- devojčice, sa druge strane – dečaci. Na bini, iza zavese, postavio je dve kofe – roza za devojčice, i plavu za dečake, za slučaj da se nekom pripiški u toku noći.

Budio nas je muzikom sa ploče – svirala je truba. Onda bismo istrčali napolje u pižamama i umivali se i prali zube na seoskoj česmi. Pa smo onda radili malo gimnastike. Uveče bi svako dete pokrio i poljubio, a uspavljivao bi nas čuvenom numerom „Tišina“.

Zvali smo ga TATA.

Nastavu nam je držao ponekad u staroj osnovnoj školi, i mi smo sedeli u skamijama. Ponekad je nastava bila na livadi, u šumi, kod stare vodenice, na rečici.

Vodio nas je u školski malinjak, da kobajagi pomažemo seoskoj deci – uslov je bio da niko ne može da izađe iz malinjaka, a da se nije toliko najeo malina – da mu se kad zine, poslednja malina ne vidi u grlu! Uča je to proveravao.

Vodio nas je da se kupamo i skačemo na bombu u stari betonski bazen, pun punoglavaca. Uča je stajao u bazenu, a mi smo mu skakali sa ramena.

Vodio nas je kod seljaka, svojih rođaka, da vidimo tek oteljenu telad, i jaganjce, i grdio nas kad bismo iz barica pokupili guščija jaja.

Za moj i sestrin rođendan, organizovao je da svi beremo margarete da se ukrasi naša torta.

Mirjana Bobić Mojsilović
Mirjana Bobić Mojsilović: Kako sam zamalo postala majka gušiteljka

„Ne treba terati dete da uči i da radi satima“: Reči učiteljice Marije treba da se urežu svim roditeljima
Budio bi nas noću, i šapatom javljao da idemo u pohod, davao bi nam lozinku, i mi smo išli za njim u tišini, po šumi, a onda bi neki seljak uzviknuo iza žbuna – STOJ! Mi Vrištimo od straha- a onda se pali baterijska lampa i seljak iznosi ogromnu vreću sa napolitankama i bombonama i keksom marke Takovo iz Gornjeg Milanovca, i svakome deli zasluženu nagradu.
Učitelj je to tako organizovao.

Za sva takmičenja, delio nam je medalje – čokoladne, probušene koncem i kačio nam ih za vrat.

Pravio nam je kolibe.

I kad bi se letovanje završilo, u glas smo mu u autobusu pevali pesmu „Čika uča ima farmu, ija ija o“ . A kad bi naš autobus stao ispred osnovne škole, i pre nego što potrčimo roditeljima u zagrljaj, uča bi nas postrojio u dve vrste.

„Nežne moje devojčice, i dragi moji dečaci“… uspeo bi da izgovori, pre nego što počne da jeca od tuge što se rastajemo.

Mi smo se gurkali, pazeći da se ne nasmejemo.

A onda bi za svako dete iz gepeka autobusa izvadio po jednu šolju sira i po jednu šolju kajmaka iz Gornjeg Branetića, da odnesemo svojoj braći i sestrama.

I tek tako je mogao da počne naš dečiji letnji raspust.

Šta hoću da kažem?

U mom životu, pored mame i tate, ogroman prostor zauzima i taj divan, jedinstveni čovek. Da, i on me je stvarao.

Naš učitelj , Dragoslav Žižović, čovek koga smo zvali TATA.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati