Savremena žena

Direktno.rs

01. 11. 2023. 08:57 1

Kako s detetom razgovarati o smrti i odlasku na groblje?

Pomozite im da se povežu s voljenima. Pričajte im priče, gledajte stare albume i dočarajte im sve što je te osobe činilo važnima, vrednima i bliskima vama. Takođe ih podstaknite da prenose priče o njima...

Groblja za decu mogu biti zastrašujuća, posebno ako ih još uvek nisu posetila, a razgovori o smrti i teškim temama nikada nisu prijatni, ali razgovor s detetom ne treba izbegavati.

S gubitkom voljenih se i odrasli teško suočavaju. Ipak, sve je to deo života, a razgovor s detetom može da bude težak, ali ipak neizbežan.

Deca postavljaju razna pitanja o svemu, o svetu oko sebe, jako su znatiželjna pa roditelji ponekad ne znaju šta da im odgovore i kako im objasniti određene teme.

Pre ili kasnije ona će se susresti sa smrću voljene osobe zato je važno znati kako s njima razgovarati o osetljivoj temi i dati im odgovore koji ih neće zbuniti ili uznemiriti.

Deci treba pomoći da se osećaju sigurno kada idu na groblje. Uz dobru komunikaciju, prva poseta groblju ne mora biti zbunjujuće iskustvo.
Važno je razgovarati s njima pre prve posete. Takođe ih povežite s voljenom osobom koje više nema.

Ako prvi put posećujete grob voljene osobe s detetom, nekoliko vrlo korisnih saveta možete uzeti u obzir, a koji će pomoći da se pripremite i samouvereno odgovorite na sva pitanja koje bi dete moglo postaviti.

Razgovarajte s detetom pre odlaska

Prvi korak koji možete napraviti kako bi se dete osećalo prijatnije tokom posete groblju je razgovor o grobljima i smrti pre prve posete. Možete čitati knjige prilagođene njihovom uzrastu ili zajedno pogledati filmove koji su posebno napravljeni za njih. Uz dobru pripremu i razgovor, prva poseta biće manje neprijatna za dete.

Pomozite detetu da se poveže s osobom koje više nema

Sledeći korak je pomoći detetu da se poveže s voljenom osobom koje nema, čak i ako ta osoba nije sahranjena na groblju. Pričajte mu priče o najmilijima, pogledajte stare foto albume i dočarajte im sve što je te osobe činilo važnima, vrednima i bliskim vama. Takođe ih podstaknite da prenose priče o njima. Ponesite sa sobom fotografiju voljenog i pokažite deci na čiji grob idete. Nemojte se plašiti da govorite o najmilijima.

Upoznajte decu s procesom i pravilima ponašanja na groblju

Jako je važno da dete pre odlaska na groblje zna šta očekuje, a treba znati i koja su pravila ponašanja na groblju. Naučite ih koji je smisao groblja, kako ono izgleda, čemu služe nadgrobni spomenici i zašto se tamo nosi cveće. Pre nego što odete, objasnite mu kakav proces ga očekuje.

Podstičite pitanje deteta

Dete će sigurno imati mnogo pitanja. Iskoristite priliku da razgovarate o smrti, o voljenima, objasnite i im kako će oni zauvek biti u vašim srcima.

Pružite detetu podršku i sigurnost

Kada dođe vreme za odlazak s groblja, deca mogu da budu zbunjena. Pobrinite se da znaju da se uvek mogu vratiti i ponovno posetiti voljene koje više nisu s nama, prenosi Žena.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati