Savremena žena

Direktno.rs

21. 04. 2023. 15:50 3

Baka sa mamine strane "VAŽNIJA" od tatine?

Između unuka i majčine majke, osim ljubavi i pažnje, postoji nekoliko posebnih veza. Ako ste imali sreće da odrastete sa bakom, uspomene iz detinjstva su vam sigurno ispunjene divnim, emocionalnim asocijacijama na blagoslov i uživanje.

Uz dužno poštovanje majci našeg oca, da li vam se ikada dogodilo da postoji, biološka, razlika između nje i bake po majci? Ako je verovati naučnicima, pored ljubavi i pažnje postoji još nekoliko posebnih veza između unuka i bake sa mamine strane!


Neosporna genetika

Geni praktično predstavljaju jedinice nasledstva sastavljene od DNK. Genetičari kažu da unuci u proseku dele 25 odsto DNK sa bakom i dekom. Gene nasleđujemo od obe bake i deke, ali uglavnom od baka po majci, tvrde stručnjaci, jer njihovi geni snažnije utiču na potomstvo dece.Naučnici veruju da je to zbog “veze X hromozoma“. Jer ipak, baka po majci prenosi 25 posto X hromozoma na unuke oba pola, dok baka po ocu prenosi jedan X hromozom ženskim unucima, a nema prenosa hromozoma na muškarce.

Kakve veze ima u odnosu unuka i očevih roditelja?

Postoji nekoliko teorija, ali većina naučnika smatra da je reč o “očinskoj neizvesnosti“, odnosno - majka i njena majka su sto posto stvorene da odgajaju decu, dok očevi i njihova strana porodice nije uvek podsvesno sigurna.
Sasvim posebna bliskost

Bake sa mamine strane su uvek bliža sa unucima, smatraju naučnici. U mnogim porodicama mamina majke snosi veću odgovornost i provodi najviše vremena sa potomcima, ulažu vreme i napor u njih i više brinu o vaspitanju i obrazovanju nego baka po ocu.

Jedinstvena uloga

Jedno čileansko istraživanje dokazalo je da smo od sva četiri roditelja naših roditelja najprivrženiji baki po maminoj strani, jer geni “preskaču“ jednu generaciju (majku i oca), pa se možda zato mnogi bolje slažu sa bakom i dekom nego s roditeljima.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati