Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Yumama.rs ]

13. 03. 2023. 14:52 0

Kako CTG najavljuje porođaj: Jednostavno je

CTG je test koji se radi pred kraj trudnoće, sa ciljem da se mere otkucaji srca vaše bebe, a istovremeno prati koliko su jake kontrakcije materice. Iako su lekari ti koji tumače rezultate, biće i vama lakše da budete upućene koje su normalne vrednosti i kada pokazuju da porođaj kreće.

Za bebe se smatra odgovarajućim kada se broj otkucaja kreće između 110 i 160 u minuti. Ukoliko su oni znatno niži ili viši to može da bude jasan signal da nešto nije uredu. Kada su kontrakcije u pitanju, njihova jačina se očitava na skali čije se vrednosti kreću od 0 do 100.

Kontrakcije veće od 60 mogu biti pokazatelj da je grlić otvoren.

Kontrakcije koje se kreću od 80 do 100 smatraju se pokazateljem početka porođaja i bolovi koji se osećaju tada su nezanemarljivi.

CTG kontrakcije pred porođaj

Pred sam porođaj, pojava učestalijih i intenzivnijih kontrakcija je očekivana. Na samom početku učestalost kontrakcija je negde oko 3-4 konrakcija u 10 minuta. A kako porođaj odmiče, normalnim brojem smatra se 5 kontrakcija u 10 minuta.

Međutim nisu retki slučajevi da porođaj krene, a da trudnica ne oseća jak bol. Zbog toga se CTG pregledi i uvode pred sam kraj trudnoće kako bi signalizirali dolazak bebe, bez obzira kako se vi osećate. Kada je vrednost kontrakcija na CTG-u iznad 80, to je pokazatelj da je neophodno hitno reagovanje lekara.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati