Savremena žena

26. 01. 2023. 15:33 4

Od odnosa s majkom zavisi život i budućnost

Mnogi psiholozi ističu da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost deteta, više nego bilo koja osoba u okruženju.

Psiholozi i drugi istraživači su došli do zaključka da je odnos između majke i deteta krucijalan za razvoj još od prvih meseci života.

Poznati nemački psihoterapeut Bert Helinger tvrdi da uloga majke ima najveći uticaj na budućnost deteta, više od bilo koje druge osobe iz okruženja. On je detaljno objasnio zašto je odnos sa majkom važan i kako on utiče na nas tokom celog našeg života.

- Majčina ljubav je osnova svakog uspeha. Verovatno ne postoji veći zadatak u životu nego izgraditi dobre temelje sa majkom.

Za mnoge, odnos sa majkom ostaje trnovit tokom života i nažalost mnogi ne shvataju da je lep odnos prema majci osnova njihovog uspeha, bilo da se radi o poslu ili odnosima sa drugim ljudima. Nezahvalnost i loše ophođenje prema majci može ostaviti loše posledice po nas.

Kada u svojim srcima izgradimo ljubav i mir sa svojom majkom tada dobijamo obilje života. Iako sam i ja shvatio koliko je dobar odnos sa majkom važan nisam uspeo uvek uspostaviti harmoniju sa njom. Ali nije bitno kakvu majku neko ima, mnoge stvari zavise od deteta.

Vaš pristup prema njoj, vaša osećanja koja joj upućujete, odbijanje ili negodovanje – to su sve izgovori da ne prihvatite vašu majku takvu kakva jeste i opravdate loš odnos sa njom. Dok god dete odbija svoju majku, ono odbija i život, profesiju i uspeh.

Kada se dete lepo ophodi prema majci i uživa sa njom tada mu to isto život uzvraća. Ako sa zadovoljstvom prihvatamo ono što nam majka daje tada će nam i život uzvratiti istom merom. Onaj ko se ponaša odbojno prema majci ponaša se odbojno i prema životu i sreći.

I na kraju, kada se vaša majka udalji od vas, zbog vaše rezervisanosti i odbojnosti – tada se i sreća i uspeh udaljuju od vas. Svako dugotrajno odsustvo od majke stvara duboke promene u nama i našem ponašanju - tvrdi psihoterapeut Bert Helinger.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati