Savremena žena

Direktno.rs

16. 11. 2022. 12:13 1

Buran život Vere Pešić: Zavodnica i na samrti o lepoti

Vera Pešić, mlada žena iz Sijarinske Banje, bila je četvorostruki ili petostruki agent. Njen špijunski rad i dan-danas obavijen je misterijom. Izvesno je samo da je kratko i veoma burno živela i da je streljana pred kraj rata.

Vera se rodila 1919. godine u Sijarinskoj Banji na jugu Srbije. Njen otac bio je ugledan čovek, sreski načelnik, a deda po majci sudija Velikog crnogorskog suda na Cetinju. Lepa i ne visokog rasta, zračila je izuzetnom senzualnošću i vrlo rano je otkrila da raspolaže ogromnim uticajem na muškarce.

Već sa šesnaest godina udala se za znatno starijeg činovnika, ali taj brak je potrajao samo dve godine. Posle razvoda i kraćeg boravka kod majke, u godinama uoči Drugog svetskog rata, odlazi u Beograd.

Radi kao prodavačica u robnoj kući, ali brzo postaje ljubavnica nemačkog diplomate Karla Krausa, zapravo jednog od rukovodilaca Gestapa, i on je zapošljava u ambasadi. Neki istoričari tvrde da je Vera u ovu vezu ušla po nalogu Obaveštajnog odeljenja Jugoslovenske vojske, dok Ivan Ivanović, hroničar ratnih zbivanja na jugu Srbije, tvrdi da je, još u vreme kad je bila udata, Vera bila u emotivnoj i ideološkoj vezi s komunistom Milivojem Perovićem, docnije partizanskim komandantom i posleratnim ministrom.

Leto 1939. godine provodi u Marselju s Rišarom Depreom, rukovodiocem francuske obaveštajne službe u Beogradu, a srpsku prestonicu skandalizuje i lezbijskom vezom sa suprugom nemačkog ambasadora – lumpuju po noćnim klubovima i bez stida razmenjuju nežnosti i poljupce!

Posle puča 27. marta, vlada Dušana Simovića hapsi je i proteruje u Sijarinsku Banju, a kad Nemci okupiraju Jugoslaviju, Kraus se u Beograd vraća kao SS major. Vera je opet u Beogradu, ovog puta održava veze Nemaca sa četnicima, a prema nekim izvorima, radi i za Francuze i Britance. Veza sa Intelidžens servisom joj je Tasa Dinić, koji je 1942. postao ministar unutrašnjih poslova u kolaboracionističkoj vladi.

Zavođenjem se spasavala od smrti

Putuje Srbijom i menja ljubavnike: okružni načelnik u Leskovcu, šef Gestapa u ovom gradu, zatim neki Dražin obaveštajac koji je prešao u partizane, a potom ubijen u Gestapu… U septembru 1943. godine Veru Pešić, preobučenu u seljanku, hapse četnici majora Radoslava Đurića. On je osuđuje na smrt, a za njeno oslobađanje angažuju se nemački vojni zapovednik general Bader, predsednik vlade Milan Nedić i ministar unutrašnjih poslova Tasa Dinić. Ona se, međutim, spasla sama – zavela je Đurića! Ali Draža Mihailović mu naređuje da je odstrani iz svog štaba, i oni su razdvojeni sve do maja 1944. godine.

Kad Vera ponovo dođe kod Đurića, jedan deo njegovih oficira, podozrevajući da je špijunka, buni se i hapsi ih oboje. Major Đurić – koji je izgleda od početka rata bio komunistički špijun – uspeva da pobegne i da se priključi partizanima, gde će dogurati do zamenika Koče Popovića. Veru Pešić i njenu majku, koja je došla da joj pomogne, četnici streljaju. Imala je 25 godina.

"Ne pucajte mi u lice"

Vera Pešić je bila mirna pred streljačkim strojem. Odbila je ponuđenu cigaretu i povez preko očiju. Od četnika je samo tražila da joj ne pucaju u lice jer je htela da umre lepa. Njoj i majci pucali su u grudi.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati