Savremena žena

Direktno.rs [ Izvor: Luftika.rs ]

19. 04. 2022. 10:36 1

"Suzdržavam se da napišem 'gđo vi ste idiot'": Viber mamike

Viber grupe za školu, vrtić, sportske aktivnosti, zapravo bi trebalo da su korisne, ali mnogo češće umesto olakšanja osećamo da ćemo zbog njih iskočiti iz svoje kože. Krivi su korisnici koji ne znaju ili ignorišu pravila korišćenja ovakvih grupa koja najčešće nisu jasno ni definisana, ili ih roditelji jednostavno ignorišu.

Tviter je prava riznica duhovitih opisa različitih Viber grupa koje svakodnevno koristimo, nekad i protiv svoje volje.

Kada dete krene u vrtić ili školu viber grupa se otvara radi rešavanja zajedničkih problema i interesa. To je kao neki roditeljski sastanak bez učiteljice, odnosno vaspitačice. Postoje male razlike između škole i vrtića.

U tim Viber grupama se razmenjuju domaći zadaci, sakupljanje novca za učiteljicu povodom 8.marta, obaveštenja sa saveta roditelja i i iz škole, daju se informacije o zaraznim bolestima (vaške, boginje, itd.), pozivnice za rođendane, razmena slika…

Problem nastaje kada se pored ovih važnih informacija provlače i neke nebitne i nevažne stvari, a neretko dolazi i do rasprave, pa se dešava da roditeljima promaknu važne informacije jer se grupe zatrpavaju nepotrebnim porukama.

Svaki roditelj kada dobije poruku na grupi iz vrtića ili škole, posebno ako te prekida u poslu, želi da to bude nešto važno, a ne nečija čestitka za Dan zaljubljenih, rasprava oko bilo čega, prodaja raznih stvari ili deljenje saveta na neku temu i pametovanje neke mame.

A takvih uvek ima.

U našem društvu postoji i izraz za mame koje se stalno javljaju na Viber grupama, dele savete i kada to niko ne traži, najbolje sve znaju, upućene su u sve – to su mamike.

Omiljeno boravište su im roditeljske Viber grupe, gde nekad i u pola noći nešto mudro zaključe, primete, daju neke predloge i sl.

Uvek imaju nekoliko fantastičnih ideja za poklon za učiteljicu. Znaju i kako je najbolje organizovati čin predaje poklona učiteljici ili vaspitačici.

Stiče se utisak da su Viber grupe nekima jedina prilika da se druže.

Jasno je da je roditeljstvo veliki izazov i razmena iskustava i saveta među majkama često dobro dođe – ali sve dok je u pitanju dijalog i dok je umeren, a ne iskakanje iz frižidera koje vam crpi i to malo energije što imate.

Takav pristup ume da iritira, da guši, ali i da poljulja samopouzdanje ili vas prosto iznervira. A i Viber grupe na taj način gube svoj smisao.

Kako biste sebi olakšali ovu agoniju na Viber grupama možda da probate da sami pokrenete priču o nekim pravilima – vremenu kada mogu da se šalju poruke, temama o kojima ćete komunicirati, načinu komunikacije…

Pravila koja su korisna i koja možete predložiti su: drži se teme o kojoj se razgovara, ne pišite ono što je već napisano, bez spamovanja, pišite ispravno, sve što imate napišite u jednoj rečenici, na šaljite 10 poruka na istu temu.

I na kraju – ako već ne možete da napustite grupu koja vas nervira, uvek postoji „mute“ opcija koja će vam doneti bar malo mira.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati