Savremena žena

[ Izvor: Mediji ]

03. 02. 2022. 17:54 3

STRAHOVITI porođaji naših baba u štalama i njivama

U najnovijoj trećoj epizodi serijala "Ona se budi", autorki Mie Bjelogrlić i Staše Bajac, koji se bavi položajem i emancipacijom žena u Srbiji, posmatrajući ih kroz svakodnevne i tipizirane uloge, istoričarka Dubravka Stojanović govori o neljudskim uslovima u kojima su se u prošlosti žene iz Srbije porađale u ruralnim sredinama. Ona otkriva zašto se porođaj smatrao "prljavom stvari" i zbog čega su se žene porađale na njivama.

Istoričarka i profesorka na Filozofskom fakultetu Dubravka Stojanović je u serijalu "Ona se budi" na televiziji N1 opisala stravične uslove porođaja i objasnila zašto se žena primoravala da u nehumanim uslovima donese nov život na svet. Setite se toga kad sledeći put neko potegne priču o "hrabroj babi koja se sama porodila u njivi više puta i bez ičije pomoći".

"Srpski lekari, počevši od Batuta pa na dalje, često su opisivali kako izgleda porođaj, potogovo na selu. Govorili su o tome da se porođaj smatrao prljavom stvari i da je zbog toga žena bila proterana iz kuće u trenutku kada porođaj počne. Zbog toga su se žene često porađale na njivi, ili još češće ako bi porođaj krenuo u kući tokom noći, one su izolovane, najčešće u štalu. To je bila druga zidana kuća u okviru imanja i nekako se smatralo da porođaj i pripada štalskim uslovima. Bilo bi postavljeno nekoliko sasvim nečistih ponjava i tu bi žena ostajala sama i to se smatralo stidnom i neprijatnom stvari", priča Stojaković.

Dodala je da se pupčana vrpca često prekidala nesanitarnim alatom koji bi se našao u štali, tako da su smrtni slučajevi žena prilikom porođaja bili česti.

"U tim uslovima porođaj se pretvarao ne samo i agoniju bola, nego u izuzetno čest uzrok smrtnosti i žena i novorođenčadi", rekla je Stojanović i naglasila da je upravo to bio uzrok za kratak životni vek žena u ruralnim sredinama", rekla je istoričarka i dodala da je upravo ovaj faktor smanjivao životni prosek žena.

Stojanović je dodala da iz ovih podataka vidimo odnos društva i države prema javnom zdravlju, a zaključak je da se "život žena nije smatrao naročito važnim". I danas, kada smo odmakli od porođaja u njivi, svedoci smo brojnih svedočenja žena o nasilju kom su izložene u porodilištima i nehumanim uslovima koji ostavljaju doživotne traume, a ne bi smelo tako da bude.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Još jedna cigla u zidu

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati