Savremena žena

Direktno.rs

18. 11. 2021. 17:52 2

Hrana kao lek za kožu: Cvekla podmlađuje

Da biste imali zdravu i blistavu kožu, veoma je važna adekvatna nega, ali i to šta unosite iznutra. Dermatološkinja Karen Fišer je u autorskom tekstu za "Dejli mejl" otkrila da, pored toga što je stručna u oblasti zdravlja kože, i ona sama se suočila s brojnim problemima - ekcemom, rozaceom, koprivnjačom, aknama, dermatitisom, psorijazom... I to veoma rano, a to je sve odredilo njen životni put.

- Zato sam postala dermatolog - da izlečim samu sebe - našalila se dr Fišer.

Ona je objasnila da kožu, kao najveći organ, treba tretirati holistički. Drugim rečima, nije važno samo čime se negujemo već uticaj ima i ono što se dešava iznutra, u samom telu. Tu važnu ulogu igra, naravno, ishrana.

Kako je ona istakla, vremenom je saznala da određene namirnice imaju ključnu ulogu u ublažavanju i poboljšanju određenih stanja, i to:

Crni pasulj smanjuje oštećenje od sunca

On sadrži antocijane, koji ublažavaju oštećenje na koži koje nastaje zbog UV zračenja i povećava nivo kolagena.

Lan hidrira kožu

Najbogatiji biljni izvor omega-3 masnih kiselina je lan, koji ima antiupalno dejstvo, poboljšava raspoloženje i povećava hidriranost kože.

Ulje semena konoplje čini kožu mekanom

Fišerova preporučuje da se dnevno pije po pola kašičice ovog ulja i tvrdi da za manje od nedelju dana koža postaje znatno mekša iako ona preferira da sipa ulje semena konoplje u smuti kako bi sakrila neprijatan ukus.

Cvekla podstiče proizvodnju kolagena

Još stari Grci i Rimljani koristili su ovo povrće za lečenje kožnih problema, a danas je poznato da cvekla sadrži mangan i folnu kiselinu, zahvaljujući čemu povećava količinu kolagena i ima anti-age dejstvo.

Kruške uništavaju celulit

Da biste se rešili "pomorandžine kore", izbegavajte mlečne proizvode, slatkiše, pšenicu, brzu hranu, alkohol... Umesto toga, jedite svežu ribu i mnogo svežeg povrća, a tu je i jedna voćka koja može značajno da pomogne: kruška.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati