Putovanja

Direktno.rs

22. 02. 2022. 15:00 4

Najlepših 5 tvrđava u Srbiji: Posetite ih

Tvrđava Stari Ras smatra se jednom od najstarijih na području naše zemlje.

Da je naša zemlja bogata prirodnim lepotama i istorijskim nasleđem, nije nepoznat podatak. Uzevši u obzir bogatu i burnu istoriju ovog područja, nije čudno što se širom Srbije nalaze ostaci brojnih, tada strateški vrlo važnih utvrđenja.

Neke od tvrđava su građene sa ciljem očuvanja tadašnjih gradova. Neke sa ciljem zaštite manastira, a većina ih je imala strateški vojni značaj.

Tvrđava Stari Ras smatra se jednom od najstarijih na području naše zemlje. Zajedno sa Petrovom crkvom, posvećenom Svetim apostolima Petru i Pavlu, te srednjevekovnim manastirima Đurđevi stupovi i Sopoćani, nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

1. Niška tvrđava

Smeštena u blizini Nišave, ova tvrđava se nalazi u neposrednoj blizini centra Niša i predstavlja jedno od njegovih obeležja. Smatra se jednom od najbolje očuvanih ne samo u našoj zemlji, nego i na području centralnog Balkana.

Ukupna dužina bedema Niške tvrđave je 2.100 metara, dok je njihova prosečna debljina tri, a visina osam metara. Prostire se na površini većoj od 20 hektara i karakteriše je nekoliko arheoloških slojeva, kao i nekoliko prostornih celina.

Osim zgrade Istorijskog arhiva, spomenika knjazu Milanu Obrenoviću i Spomen kosturnice učesnika Topličkog ustanka, u Niškoj tvrđavi nalaze se i Letnja pozornica, umetnički paviljon, meteorološka stanica koja funkcioniše još od kraja 19. veka, te kompleks Pašinog konaka i Lapidarijum, u kome se, pored ostalog, mogu videti antičke skulpture i spomenici.

2. Petrovaradinska tvrđava

Jedno od obeležja Srpske Atine je i Petrovaradinska tvrđava. Naziv „Gibraltar na Dunavu“ zaslužila je zbog zvoje veličine i činjenice da dominira tim delom Dunava.

Okarakterisana je kao Spomenik kulture od velikog značaja i nalazi se pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

Petrovaradinska tvrđava je građena u periodu od 1692. do 1780. godine. Prvi put je za posete zvanično otvoren njen veći deo 29. novembra 1951. godine, kada je obeležavan dan tadašnje republike.

3. Beogradska tvrđava

Kako da posetite prestonicu Srbije, a da ne prošetate stazama Beogradske tvrđave? Staze Kalemegdanskog parka vijugaju kroz Beogradsku tvrđavu, koja se nalazi pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Pored toga što se sa bedema Beogradske tvrđave pruža neverovatan pogled na Beograd, ona je i domaćin brojnim manifestacijama. U okviru Tvrđave nalaze se, između ostalih i Vojni muzej, Beogradski zoološki vrt, ali i crkva Svete Petke i crkva Ružica, kao i nekoliko ugostiteljskih objekata.

4. Maglič

Oko 20 kilometara deli Kraljevo i mesto na kome je tokom srednjeg veka postojao grad Maglič. U toku 13. veka, kada je utvrđenje izgrađeno, tu je prolazio vrlo važan put prema Kosovu polju.

U okviru Magliča nalaze se Mali grad sa donžon kulom, dve kapije i osam kula, zatim palata, crkva posvećena Svetom Đorđu, kao i bunar i rezervoar. Dužina bedema je 270 metara, dok im je širina dva metra. Od osam kula Magliča, šest ih je visoko oko 12, a dve oko 10 metara.

5. Golubačka tvrđava

Tvrđava Golubac ili Golubački grad pripada području Nacionalnog parka Đerdap i izgrađena je tokom 14. veka.

Pre nepune tri godine je tvrđava kompletno obnovljena i otvorena za posete. Osim dve velike kolske kapije, tu su i 10 kula, a čine je prednji, zadnji i gornji grad.

Danas u tvrđavi Golubački grad postoje različite zone, budući da i dalje ima onih koje su nedovoljno bezbedne i koje je moguće posetiti, ali samo u pratnji posebnog pratioca i uz maksimalno poštovanje svih bezbednosnih mera.

Cene osnovnih ulaznica su 600 dinara, dok je besplatan ulazak maloletnim posetiocima u pratnji roditelja ili staratelja, a cena ulaznica za penzionere 300 dinara. Od 800 do 1.500 dinara se kreću cene ulaznica za punoletne posetioce za plavu, crvenu i crnu zonu tvrđave, kada su otvorene za posete.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati