Putovanja

Direktno.rs

08. 01. 2022. 18:26 2

Kvart u kom 500 godina stanarina košta evro mesečno

Fugeraj je najstariji socijalni stambeni kompleks na svetu koji je još uvek u upotrebi, međutim, ono što je fascinantno kada je reč o ovom mestu je to da njegovi stanovnici, ni nakon 500 godina, nisu dobili povećanje kirije.

Jedna od najfascinantnijih bavarskih turističkih atrakcija je ujedno i najjeftinije mesto za život, bar kada je reč o cenama stanova. A verovali ili ne, stanovnici ovog grada plaćaju samo jedan evro kiriju mesečno.

Ovaj gradić ima veoma zanimljivu istoriju koja je glavni razlog za veliki broj turista koji dolaze ovde tokom cele godine. Grad je osnovan 1514. godine od strane tada bogatog i moćnog naslednika Jakob Fugera. Njegov glavni cilj je bio da stvori društvenu zajednicu za ugroženo stanovništvo Augzburga.

On je izgradio kompleks u okviru bivše katoličke crkve i ovde su živeli ljudi nižeg društvenog statusa, a zanimljivo je i to da je baš tu bio i dom dede čuvenog kompozitora Volfgan Amadeus Mocarta.

Prosečna površina stanova je 60m2, a svi stanovi u prizemlju imaju vrtove. Grad u gradu, kako nazivaju Fugeraj, se danas sastoji od 67 kuća sa 147 stanova. Bio je uništen tokom Drugog svetskog rata, ali je kasnije u potpunosti obnovljen.

Uslovi za život u ovom gradu

U Fugeraju se stanovništvo većinski bavi zanatima ili održavanjem vrtova.

A ako želite da živite u ovom idiličnom okruženju treba da ispunite samo nekoliko uslova:

-Trebalo bi da ste rimokatoličke veroispovesti

- Trebalo bi da budete skromnog porekla i da niste kažnjavani

A zanimljivo je i to da se sve ovo proverava i da se čeka četiri godine na odobrenje zahteva.

A osim ovih pravila i nepromenjene rente od 1521. godine još jedno ključno pravilo je da stanovnici treba da se mole za osnivača Jakoba Fugera tri puta dnevno.

Iako je prilično teško da se proveri da li svaki stanovnik ispunjava svoje tri dnevne molitve, Herzog proverava status podnositelja zahteva u opštinskoj kancelariji kako bi se uverio da su deo katoličke zajednice, navodi DW.

Posle deset sati uveče, kapije Fugereja su zvanično zatvorene, a stanovnici koji žele da uđu posle tog vremena treba da plate mali žeton noćnom čuvaru na dužnosti, obično 50 centi.

Imanje podseća na neku vrstu srednjovekovne zatvorene zajednice, zajedno sa zelenim površinama, malim trgom gde stanovnici mogu da sede na okolnim klupama.

Stanovnici često opisuju svoj Fugeraj kao "selo u gradu".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati