Ljubav

Direktno.rs

18. 01. 2024. 11:57 0

Kako prepoznati emocionalnu prostitutku?

Ruski psiholog još jedom pogađa u sam centar. Ko su emocionalne prostitutke i kako se ponašaju?

Glupost stavlja ovu masku vrlo često. Glupa osoba, kao odgovor na prekor zbog lošeg ponašanja, izjavljuje: "Ja sam emoitivna osoba!" To se odnosi na negativne emocije: bes, strah, anksioznost, melanholiju.

Emocije su maska za gluposti

Psiholozi su odavno ustanovili da nedostatak informacija i nemogućnost procene situacije izazivaju snažne negativne emocije kod pametnog i budale. Ali inteligentna osoba izvodi zaključke iz svojih uspeha, stiče iskustvo, pa sledeći put ista situacija postaje uobičajena za njega, a negativne emocije se ne pojavljuju, jer je sve jasno, čak i ako nije sve u redu.

Morate delovati i tada se energija svojstvena emocijama pretvara u akciju. Kod glupe osobe to se manifestuje razdražljivošću.

Samo budala razbacuje svoje emocije na druge, a razdražljiva osoba obuzdava i pražnjenje usmerava na sebe pa se čak i hvali time: "Unutra sve ključa, ali ja držim sebe pod kontrolom“. Ovo je najgora vrsta psihološke pripreme. Čim osoba postane pametnija, postaje mirnija ne samo spolja, već i iznutra.

Da li je pametna osoba emocionalna? Da i veoma. Samo sve svoje emocije pretvara u akciju! Podseća na reku, na čijoj površini postoji glatka površina, ali duboko unutra su virovi. Snaga njegovog toka se oseća kada uđete u reku. Zbog toga pametni ljudi nisu baš vidljivi.

Emocionalno glupa osoba liči na planinsku reku koja prska vodom (vrela narav) ili ima velike brzake (razdražljivost). Ali u svakom slučaju, nije plovna.

I još jedna analogija koja odražava odnos između uma i osećanja. Na um treba gledati kao na cev za emocije. Stoga, emocionalna osoba treba da ima još širu inteligenciju od manje emocionalne osobe. Tada će sve emocije preći u akciju. A kad je čovek zauzet poslom, ima samo jednu emociju, štaviše, pozitivnu - emociju interesovanja.

Tada postiže uspeh, a njegove emocije iz široke cevi visoke inteligencije slivaju se u bezgranični okean radosti. A možda La Rochefoucauld nije bio sasvim u pravu kada je rekao da je "pametan uvek budala u srcu"? Mnogi se plaše da postanu mudriji, jer misle da će postati neosetljive budale.

Besmisleni strahovi. Sasvim suprotno! Samo inteligentna osoba može uživati, a što je više inteligencije, to je veći nivo uživanja.

Autor: Mihail Litvak

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]

Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati