Ljubav

Direktno.rs

13. 10. 2022. 16:07 0

Šta da radim, muž me ne voli? Dalaj Lama zna

Za ljubav se treba i mora boriti. To stalno svi ponavljaju. Ali kako izgleda ta borba? Kada ljubav krene da se raspada razgovori sa prijateljima ili psihologom ne pomažu mnogo.

Poznajem ženu kojoj se život rušio pred mojim očima. Svaki segment života se polako urušavao, ma šta ona činila. Muž je otišao od nje, nije želeo više ni da je čuje niti vidi. Prestala je da oseća sreću i radost. Više ništa nije moglo da joj izmami osmeh na lice. Njena duša je postala nemirna.

Snaga se svakim danom sve više smanjivala. Njena interesovanja su opadala. Više nije videla nikakav izlaz, bila je izgubljena. Kada je shvatila da sve što je pokušala nije pomoglo, da joj razgovori sa prijateljima i psihologom nisu pomogli, odlučila je da se spakuje i ode na Tibet.

Tamo je pronašla Dalaj Lamu. Svi su ga smatrali jako mudrim i mnogo su ga poštovali, pa je ona smatrala da će uspeti da pomogne i njoj. Upitala ga je: „Šta da radim? Celi svet mi se srušio. Srce mi je slomljeno na hiljadu delova, patim, boli me. Muž je prestao da me voli i otišao je od mene. Nemam više nikakvu volju za životom“.

Nadala se odgovoru od Dalaj Lame, verovala je da će on rešiti probleme, da će joj otkriti neku vrstu tajne, neki nekonvencionalan pristup koji bi joj mogao pomoći da svoj život vrati u normalu. Međutim, Dalaj Lama je dao iznenađujući odgovor:

„Voli svog muža i voli drugog čoveka. Ono što je zastarelo ne može se više oživeti. Ne treba da se boriš za muža. Bori se za sebe, za svoj mir i za spokoj u tvojoj duši. Ne zadžavaj onog koji odlazi od tebe, ne teraj onog koji dolazi tebi“.

Ova žena je proputovala do drugog kraja sveta da bi naučila vrlo jednostavne stvari. Ne postoji nikakva tajna koja je sakrivena od svih nas, ne postoji nikakva magija niti čaroban pristup. Odgovor je jednostavan. Često zaboravimo da smo svi robovi svojih navika.

Kada se naviknemo na nešto, držimo se toga jer je udobno i poznato, a sve novo i nepoznato nas plaši. Nemamo hrabrosti da istražimo, da se pomerimo s mesta i tako ostajemo na poznatom sve do trenutka kada više ne možemo da izdržimo, kada naša duša počne da oseća nemir.

Čak i onda, kao žena iz priče, pokušavamo da sačuvamo ono što odlazi od nas, pokušavamo da vratimo stvari na ono kakve su nekada bile, a to nije moguće. Zastarelo se ne može oživeti. Budite uvek dovoljno hrabri da vidite novi život i da se ne plašite ostaviti stari.

Kada vam se čini da je najgore, možda sve postaje bolje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati