Ljubav

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

13. 09. 2022. 14:05 0

Od 6 faktora zavisi u koga ćemo se zaljubiti

Kada upoznamo neke osobe, jednostavno znamo da su baš one prave za nas. Ne treba sa njima da prođemo mnogo različitih situacija, da provedemo mnogo vreme da bismo osetili povezanost koja obično bude nepogrešiva. Taj oseća utiče da sa nekim želimo vezu, brak, potomstvo.

Naučna saznanja kažu da u svemu tome veliku ulogu ima šest faktora.

Biologija

Geni koje dobijamo od roditelja određuju mnogo toga u našem životu, pa tako boravak još u materici određuje temperament. Specifične hemijske reakcije stvaraju četiri široka tipa ličnosti. Neki muškarci su izloženi povećanom estrogenu u materici, dok su neke žene izložene višku testosterona.

Takva izloženost utiče i na izražavaje osobina ličnosti povezanih sa tim hemikalijama.

Tako određene hemikalije stvaraju osobine koje jedna drugu privlače, dok druge hemikalije privlače komplementarne osobine ličnosti. To se s vremenom može promeniti zbog naših životnih iskustava, ali predstavlja osnovu provlačnosti.

Kultura

Kultura u kojoj odrastamo oblikuje ono što ćemo smatrati privlačnim kansnije. Tako različite tradicije određuju šta nam je prihvatljivo i očekivano u ljubavnim vezama. Kultura uključuje sve što smo kao društvo prepoznali kao dobro ili loše. Ona oblikuje i definiše sve ono što nam je društveno privlačno, pa tako utiče i na naše partnerske izbore. 

Društveni uticaj

To ko će nas privući i šta će nam u životu biti primamljivo uslovljeno i društvenim uticajem. Već sa pet godina počinjemo da negujemo društvenu povezanost i emotivnu privlačnost. Interesovanje vršnjaka određuje i ono što je nama privlačno.

Naš društveno-ekonomski status i percipirana vrednost u odnosu na druge utiču na naš osećaj sebe i stvaraju društvene norme o tome u šta se treba uključiti ili čega se kloniti u smislu intimnih ljudskih odnosa.

Porodica

Porodica u kojoj smo odrasli je najpresudniji faktor zašto se zaljubljujemo u nekoga. U najranijem periodu se formira  skup emocionalnih lekcija temeljenih na usklađenosti ili otuđenosti u komunikaciji između deteta i roditelja.

Privrženost dece majkama i očevima u detinjstvu utiskuje uverenja o tome što zaslužujemo u vezi. Tako se i pokazana ljubav ili iskazano nasilje odražavaju na naše odnose drugima.  

Vlastiti izbor

Sva naša životna iskustva utiču na naše samopoštovanje, samopouzdanje i sve stvari koje smatramo privlačnim kod partnera - izgled tela, seksualne fantazije, uverenja i slično. Ona mogu dovesti do nekih vrlo različitih ponašanja.

Prihvatamo društvena pravila o tome što je nastrano a šta poželjno i na kraju ih ugrađujemo u svoju samodefiniciju. To zauzvrat utiče na ono što tražimo i na to kako se ponašamo da bismo dobili željenu nagradu. Sve ovo čini osobine koje tražite kod nekoga u koga ćete se zaljubiti.

Vreme

Kad se zaljubimo ili imamo s nekim intimne odnose, čini se da je to jednostavno spoj uzbuđenja, želje i mogućnosti. Ali nije uvek jednostavno to troje uskladiti.

Uzbuđenje je praktično uvek uslovljeno time hoće li osoba koju odaberemo moći shvatiti naše signale. Tu su i dodatni faktori koji mogu uticati na privlačnost obe strane - raspoloženje, životni događaji, društveni pritisak i slično.

Iako na planeti ima više od sedam milijardi ljudi, to nam daje hiljade potencijalnih osoba s kojima bismo se povezali, stvorili potomstvo. Ali većina tih ljudi prođe nezapaženo, prenosi "Youtrango.com". Potrebno je da se preklopi bar nekoliko osnovnih faktora.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati