Ljubav

Direktno.rs

06. 09. 2022. 22:00 1

Ko su ljudi koji imaju "gen za razvod"?

Kada se neko razvede, obično pomislimo da je nestala ljubav među partnerima, da više nema hemije ili je takva odluka jednostavno posledica nepremostivih razlika između njih. Ali nedavne studije su pokazale da je razvod možda zapisan u genima.

Naš DNK igra veliku ulogu u tome koliko se svađamo sa voljenom osobom. Ukoliko je emotivna veza puna nesuglasica i trzavica, onda je gotovo izvesno i kakva će biti sudbina braka.

Naučnici ističu da odgovor možda leži u genima žene, odosno da je reč o genu koji utiče na to kako nežniji pol obrađuje oksitocin, "hormon ljubavi" i privrženosti.

Takođe, istraživanja su pokazala da kod žena koje imaju takozvani "gen za razvod", postoji 50 odsto veća verovatnoća da za sebe kažu da su nesrećne u braku ili čak na korak od razvoda. Postoji sumnja da je pomenuti gen odgovoran i za to što ne mogu normalno da se povežu s partnerom.

S druge strane, švedski naučnici su još ranije otkrili postojanje posebnog gena koji je odgovoran za vernost muškaraca. Baš kao i žene, i jači pol ima hormon koji je zadužen za povezivanje, nežnost i predanost. Zove se vazopresin i takođe je povezan sa oksitocinom, a kod muškaraca koji imaju mutaciju srodnog gena, postoji rizik da budu neverni u braku.

Takođe, poseban "gen za razvod" može se preneti i na decu. Mališani rastavljenih roditelja imaju veće šanse da se jednoga dana razvedu u poređenju s decom koja su odrasla pored oca i majke. Rezultati istraživanja su pokazali da deca nasleđuju sklonost prema razvodu od bioloških roditelja, a ne onih koji su ih usvojili i odgajali i uticali na njihovo vaspitanje.

Dakle, reč je o genima, a ne o modelu ponašanja u porodici.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati