Ljubav

Direktno.rs

25. 04. 2022. 11:05 0

Za dobru vezu promenite ove tri navike

Baš kao što motivišuća poruka pre važnog sastanka, čokoladica skrivena u torbici, zagrljaj pre sna ili zajednički izlet mogu ojačati vaš ljubavni odnos i dodatno vas povezati s dečkom ili suprugom, pojedine navike mogu napraviti kontraefekt i međusobno vas udaljiti.

Ponekad je reč o sitnim gestovima koje čine da se druga osoba oseća kao da nemate dovoljno razumevanja i poštovanja za nju ili celi splet događaja koji podstiče osećaj tuge.

Brojni psiholozi upravo su ove tri stvari istakli kao ponašanja koja treba izbegavati u vezi.

Kritikovanje

Umesto da budete oštri, pokušajte da svoje kritike pretvorite u razgovor o zapažanjima. Kroz nekoliko stavki pokušajte da objasnite zašto ste uznemireni i razgovor pretvorite u konstruktivni razgovor. Naravno da je podsticanje rasprave o određenim temama poželjno, ali u celom procesu važan je stav i otvorenost koju pokazujete prema drugoj osobi.

Odbrambeni stav i jednostrana kritika ne vode nikuda. Kada imate iskren razgovor u kojem podjednako učestvuju obe strane, pokazujete da ste oboje spremni da preuzmete odgovornost za ponašanje i da proaktivno radite na tome da idete napred.

Šale koje to zapravo nisu

Kolutanje očima, ismejavanje pred prijateljima, zanemarivanje i instant osporavanje drugog mišljenja... Ovo ponašanje vodi do raspada odnosa jer naposletku ne vidite ništa pozitivno u drugoj osobi i zaboravljate na sve male i velike sitnice zbog kojih vam se ona zapravo dopala. Uz to, postići ćete i da vaš partner polako gubi osećaj privrženost prema vama ili da se oseća manje vrednim.

Ćutanje

Ne razgovarate o stvarima koje vam smetaju, ne pominjete ih, jednostavno vam nije dovoljno stalo da se uopšte borite da određenu naviku, situaciju ili događaj izmenite. Čak i ne želite da uopšte govorite u tom trenutku s partnerom. Umesto takve reakcije, radije recite drugoj osobi da vam je potrebno neko vreme da razmislite o određenom događaju ili stvari koja vam smeta i dajte mu do znanja da o toj temi želite da razgovarate nakon određenog perioda. Ne želite da se u vama nakuplja ljutnja koja ne ostavlja prostor za lepe emocije.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]

Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati