Ljubav

Direktno.rs

12. 03. 2022. 21:56 0

Zaljubljenost ili ljubav? Psiholog objašnjava razliku

Psiholozi su objasnili u čemu se zaljubljivanje razlikuje od ljubavi, zašto ne bi trebalo na veštački način produžavati osećaj zaljubljenosti i kako sačuvati dug i zdrav odnos sa partnerom.

Kako navodi neuropsiholog Julija Punjina, važno je shvatiti da su zaljubljenost i ljubav različite stvari.

- Ljubav se smatra osećanjem, a zaljubljenost je početni stadijum tog procesa koji može prerasti u ljubav ili se može završiti na tom stadijumu. Odnosno, to je skup raznih emocija, fizioloških i psiholoških reakcija, neka vrsta privremenog euforičnog koktela - rekla je Punjina.

Prema njenim rečima, zaljubljenost je privremena pojava i to se ne dešava slučajno.

- To je veoma jaka emocionalna i psihofizička ljuljaška, jer je čoveku lepo kada je pored osobe u koju je zaljubljen, ali je i loše kada ona nije pored njega. To je period nestabilne, izmenjene svesti i fiziologije. To stanje ne može dugo da traje. Priroda nije osmislila takav mehanizam, on nije dobar za nas. Za naše zdravlje bi bilo opasno da se dugo nalazimo u tom neizbalansiranom stanju - pojasnila je doktorka.

Psiholog Olga Batujeva je dodala da je period zaljubljenosti karakterističan i po tome što je čovek sklon da idealizuje voljenu osobu.

- Veliku ulogu igraju projekcije, jer mi u osobi vidimo ono što nas podseća na to u šta smo mi zaljubljeni kod sebe. Onda imamo neku iluziju u glavi i neku našu sliku o partneru. Zatim sretnemo osobu sličnu ovom opisu i u početku se ne zaljubljujemo u stvarnu osobu, već u tu projekciju - navela je Batujeva.

To je i razlog što su psiholozi saglasni u mišljenju da je mnogo bolje kada se zaljubljenost pretvori u zreliji osećaj. Kada je moguće prihvatiti i voleti osobu onakvom kakva ona jeste, a ne idealnu sliku osobe koja neće odgovarati stvarnosti. Batujeva je istakla i da je moguće održati strast i hemiju u odnosima.

- Strast je kao vatra, ako je ne zapališ, ona se neće sama zapaliti. Zato je važno da se organizuju zajedničke večere u prijatnoj atmosferi ili putovanja koja će vam donositi zadovoljstvo i uzbuđenje - rekla je doktorka.

Važno je da prilikom izgradnje dugih i ozbiljnih odnosa postoji preklapanje interesa, vrednosti i ciljeva. Kako je navela, kod onih parova kod kojih je cilj ostvaren i nije napravljen nov, ljudi počinju da žive odvojeno ili žive kao da su komšije. Najvažnije pravilo za srećne odnose jeste kvalitetan razgovor i sposobnost partnera da čuju jedan drugog.

- Nema potrebe da neko naslućuje šta osoba pored njega želi. O tome treba razgovarati sa partnerom, a ne fantazirati i umišljati. Potrebno je prihvatiti osobu sa svim njenim manama i vrlinama, razjašnjavati sve nesuglasice i dogovarati se o svemu - zaključila je doktorka.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.

Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]

Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati